Rijksmuseum koopt werk van Mentzel

Redactie 1048 0
Het Rijksmuseum koopt 2300 foto’s uit het archief van Vincent Mentzel. Dit kan het museum doen dankzij de ondersteuning van de BankGiro Loterij. De opgekochte beelden maakte Mentzel grotendeels tijdens zijn arbeidsjaren bij NRC Handelsblad.

Mentzel (1945) werkte vanaf begin van de jaren zeventig voor NRC waarvoor hij zijn lens veelvuldig richtte op de Haagse politiek en het leven van politici achter de schermen. Daarnaast maakte hij veel reportages over historische gebeurtenissen in China, het Midden-Oosten, de DDR en de Verenigde Staten. Zijn werk, wat hij altijd vernieuwend wilde laten zijn, werd gepubliceerd in boeken en buitenlandse tijdschriften.

Politiek en portret

De door het Rijksmuseum opgekochte beelden komen uit de periode 1965-2010 en betreffen naast beelden van de Haagse politiek, ook reisreportages uit de jaren tachtig en negentig en portretten van beroemde personen als Harry Mulisch, Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers en Hugo Claus.


Foto © Vincent Mentzel - Joop den Uyl, 1972

Vereerd

In het persbericht zegt Vincent Mentzel blij te zijn met de aankoop van het museum: ‘Ik ben zeer vereerd dat Rembrandt en ik samen bijeen bewaard zullen gaan worden in de collectie van het Rijksmuseum. Voor mij is het belangrijk dat mijn verzameling foto’s niet uiteen valt en dat het museum zich bereid toont fotografie in het algemeen, dus ook mijn foto’s, zoveel zorgzame aandacht te geven’.

Voorproefje

Benieuwd naar de nieuwe aanwinsten van het Rijksmuseum? Een deel van de opgekochte beelden hangt op dit moment in Rotterdam. Tot en met 19 juni 2011 kun je ze zien tijdens de tentoonstelling ‘Het oog van Nederland. Foto Vincent Mentzel’ in de Kunsthal.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie