Rijksmuseum koopt werk Martin Roemers

Redactie 1017 0
Drie portretten uit de serie 'The Never Ending War' van Martin Roemers zijn nu in het bezit van het Rijksmuseum. Het gaat om zwart-witfoto's van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het is voor sommigen geen verrassing meer dat het Rijksmuseum werk van Roemers koopt, het is namelijk niet de eerste keer dat het museum dit doet. Zo kocht het museum eerder al elf beelden van zijn fotoserie 'Kabul portraits'.

The Never Ending War

In 'The Never Ending War' laat Martin Roemers oorlogsveteranen en hun overeenkomsten zien. Roemers vindt namelijk dat Tweede Wereldoorlog-veteranen een stempel krijgen met 'goed' of  'fout', afhankelijk van aan welke kant zij gevochten hebben. Met deze serie wil hij juist de overeenkomsten tussen hen benadrukken. De portretten bestaan dan ook uit Nederlanders, maar ook uit Duitsers, Engelsen, Belgen, Russen en Amerikanen. Roemers won met de serie in 2005 de tweede prijs in de categorie portretten bij de World Press Photo award.

Een van de foto's uit '‘The Never Ending War’ © Martin Roemers

Schenking

Het Rijksmuseum krijgt echter nog een grote aanwinst. Joop Schafthuizen, levenspartner van Gerard Reve, schenkt namelijk zo'n vijfhonderd portretten die gemaakt zijn van Reve. De collectie bestaat uit beelden gemaakt tussen 1947 en 2004 en geeft dus een kijkje in ruim vijftig jaar van Reve's leven.

Schafthuizen doet deze schenking echter niet alleen ter nagedach­tenis aan zijn partner, maar ook ter ere van de fotografen die Reve geportretteerd hebben. Onder hen grote namen als Cas Oorthuys, Annelies Romein, Rineke Dijkstra en Eddy Posthuma de Boer.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie