Rijksdienst koopt fotoproject Panorama Nederland

Redactie 1248 0
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het archief van het fotoproject Panorama Nederland aangekocht. Het project kostte fotograaf Siebe Swart tien jaar om te maken en toont Nederland in zowel panorama's als luchtfoto's.

Siebe Swart heeft voor Panorama Nederland op verschillende plekken in Nederland, telkens vanuit hetzelfde standpunt, grote infrastructurele werken gevolgd. Zo heeft hij bijvoorbeeld de aanleg van de Betuwelijn, een aantal rijkswegen en de Westerscheldetunnel in beeld gebracht. Daarbij zijn ook de gevolgen die deze projecten op het landschap hebben goed te zien.

Panorama's

Het archief van Panorama Nederland telt 1200 panorama-dia's met een beeldhoek tussen de 180 en 360 graden. Daarnaast zijn er diverse locaties die Swart door middel van luchtfoto's heeft vastgelegd. De Rijksdienst heeft het archief aangekocht vanwege zowel de grote fotografische als documentaire waarde, zo laat ze in een persbericht weten. Conservator bij de Rijksdienst Peter Don zegt in het persbericht verder dat in het voorjaar van 2011 de gehele collectie van Panorama Nederland intregraal op hun website te zien zal zijn.

Foto's © Siebe Swart

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie