Ricoh PX is waterdicht en schokbestendig

Julian 2529 0
Ricoh komt met een waterdichte en schokbestendige camera. De Ricoh PX heeft een 16-megapixel ccd, zoombereik van 28 tot 140mm en kan drie meter diep ondergedompeld worden. De compact overleeft vallen van 1.5 meter hoogte.

De Ricoh PX heeft een 'JIS/IEC protection rating equivalent aan IP68'. In normale mensentaal wil dat zeggen dat je de camera tot drie meter diep mee het water in mag nemen en dat je daar vervolgens een uur lang kiekjes kan schieten. Kom je enthousiast weer aan land en laat je de camera per ongeluk vallen, dan is dat ook geen probleem. De Ricoh PX kan volgens de specificaties vallen van anderhalve meter hoogte weerstaan.

16-megapixel ccd

Ricoh heeft gekozen voor een 1/2.3-inch ccd met maar liefst 16 miljoen pixels. Een groot aantal pixels op een klein oppervlak zorgt snel voor ruis. De Smoorth Image Engine IV beeldprocessor moet dat zoveel mogelijk binnen de perken houden. Sensor-shift beeldstabilisatie moet voor scherpe plaatjes bij weinig licht zorgen.


Het 2.7-inch lcd telt 230.000 beeldpunten en heeft een krasbestendige en coating waar vinger­vlekken moeilijk vat op krijgen, aldus de fabrikant. De camera is in 1.4 seconden opgestart en klaar voor gebruik. Het platte ontwerp, met de lens in het midden, zorgt er volgens Ricoh voor dat je niet per ongeluk met je vingers de lens blokkeert.

Premium Shot

Ricoh geeft de PX een aantal 'premium shot' standen, afgestemd op bepaalde onderwerpen. Zo heb je keuze uit 'cooking', 'sweets' en een speciale 'auction'-stand, om de mooiste Marktplaats-foto's te maken. De lijst gaat verder met Beach, Snow, Party, Hand-held night scene, minaturize, toy camera en soft focus filtereffecten.


Prijs en verkrijgbaarheid

Voor de Ricoh PX is optioneel een antisliphoesje verkrijgbaar in vijf kleuren, dat ook tegen schokken moet beschermen en de camera krasvrij moet houden. Ook de camerariem, die je zowel om je hand als nek kunt gebruiken is verkrijgbaar in vijf kleuren. Eind juli ligt de Ricoh PX in de winkels voor een adviesprijs van 199 euro.