Ricoh presenteert Theta 360-gradencamera

Julian 3663 0
Ricoh introduceert de Theta 360, een camera voorzien van twee sensoren en twee fisheye-objectieven waarmee je met een druk op de knop een 360-gradenpanorama maakt. De Theta 360 werkt bij lancering alleen in combinatie met iOS-apparaten, later volgt een Android-app.

In de kleine Ricoh Theta 360 zijn twee sensoren en twee fisheye-objectieven verwerkt. Zo kan met één druk op de knop een 360-gradenpanorama worden gemaakt. Je gebruikt de Theta in combinatie met een iOS-app, die 'stitcht' de twee foto's automatisch aan elkaar. De gemaakte panorama's kun je direct bekijken en delen via de app.

Ricoh Theta 360

Ricoh specificeert niet welke sensoren er worden gebruikt in de Theta. Op de website zijn wel een aantal voorbeeldpanorama's te vinden en de beeldkwaliteit daarvan weet niet erg te overtuigen. Het lijkt erop dat de beeldchips in de Theta behoorlijk klein zijn gezien de ruis die zelfs bij panorama's in de volle zon duidelijk te zien is.

Ricoh Theta sample
Voorbeeldfoto van de Ricoh Theta 360 - het interactieve panorama is onderaan de Theta-website te bekijken.

Koppeling met smartphone

De Ricoh Theta 360 beschikt niet over een beeldscherm. Je kunt de 360-gradencamera te koppelen aan je smartphone of tablet. Bij lancering kan dat enkel met de iPhone 4S en iPhone 5 en iOS 6.0 of hoger, met de speciale Theta-app. Nog voor het einde van het jaar zal er een Android-versie van de app verschijnen.

Daarnaast is er een desktop-applicatie beschikbaar voor Windows en Mac waarmee je de foto's gemaakt met de Theta kunt bekijken en delen.

Prijs en beschikbaarheid

De Ricoh Theta 360 zal vanaf oktober verkocht worden via de webwinkel van de fabrikant. Aanvankelijk alleen in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ricoh hangt een prijskaartje van 399 euro, 329 pond of 399 dollar aan Theta 360.