Ricoh lanceert digitale fotocamera met gps

Redactie 1272 0
Fabrikant Ricoh introduceert met het model 500SE een 8-Megapixel fototoestel met ingebouwde gps-module. De gebruiker kan daardoor zijn foto's, eenmaal weer achter de pc, op een elektronische kaart laten weergeven.

De vrij plomp vormgegeven, waterdichte camera, voorzien van een vaste lens met groothoekbereik van 28 mm is echt bedoeld voor zakelijke gebruikers. Voor schade-experts, voor planners en beheerders van grote terreinen. Het beschikt over extra grote drukknoppen zodat ook in de kou, met handschoenen, het toestel kan worden bediend.

De Ricoh 500SE kan dankzij de ingebouwde gps-ontvanger een redelijk nauwkeurige positie bepalen en deze info als 'meta-informatie' aan ieder fotobestand of videobestand koppelen.

Externe gps-ontvanger
Voor echt nauwkeurige plaatsbepaling kan ook een externe Bluetooth gps-ontvanger worden gebruikt, want deze draadloze technologie wordt ondersteund. Zulke gps-apparaatjes kosten in de vakhandel rond de 80 euro.

Eenmaal terug op kantoor haal je de foto's binnen via de kabel of Bluetooth. Er is ook een versie van de 500SE met WiFi, voor nog snellere transmissie.

Via een plug-in voor het GIS-pakket (Geografisch Informatie Systeem) van het bedrijf of de instelling verschijnen de foto's en video's als 'prikkers' op de kaart.

Als bijvoorbeeld de gemeente wil volgen hoe goed een hoveniersbedrijf het groen langs de weg onderhoudt, kan dit redelijk eenvoudig via 'geo-images' in kaart worden gebracht. Een stuk goedkoper in ieder geval. Er hoeft geen dure expert dagenlang op stap, een junior medewerker kan even goed langs de objecten waarna de expert het op het scherm beoordeelt.

Consumentenversie
Het lijkt WINMAG een leuke zet als er ook een consumentenversie van de camera op de markt komt. Een die bijvoorbeeld automatisch foto's koppelt aan prikkers op Google Earth. Daarover is nog niets bekend (en de vraag is of Ricoh nog veel werk wil maken van de consumentencameramarkt die werkelijk overvol is).

Gezien de zakelijke mogelijkheden lijkt de Ricoh 500SE ons niet duur, als we afgaan op zijn Britse 'price tags': £549.99 en £599.99 voor het model met WiFi (incl. VAT).

De camera is juist aangekondigd. Het zal nog even duren voor ze te koop zijn in Nederland (of te bestellen in het buitenland).

Camera-site Ricoh:
www.ricohpmmc.com/uk/products/camera/default_camera.htm

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie