Ricoh koopt Pentax voor 85 miljoen euro (update)

Julian 2320 0
Ricoh heeft Pentax voor een bedrag van zo'n 10 miljard yen (ongeveer 85 miljoen euro) overgenomen. Met de overname wil Ricoh haar cameradivisie uitbreiden en een groter marktaandeel krijgen in het hogere segment.

Hoewel Ricoh al diverse camera's maakt, is de printer- en kopieertak van het bedrijf vele malen groter. Met de overname van Pentax wil Ricoh haar cameradivisie uitbreiden. Momenteel is Ricoh vooral actief met compactcamera's, een markt waarin prijzen steeds lager worden.

Door de overname van Pentax hoopt de fabrikant een deel van het hogere en meer winst­gevende marktsegment te kunnen vergaren. Of de overname betekent dat Pentax-camera's in de toekomst onder de merknaam van Ricoh verkocht zullen worden is niet duidelijk.

Update: Uit het persbericht van Ricoh blijkt dat de fabrikant de merknaam Pentax zal gebruiken voor sommige van haar camera's. Mogelijk betekent dat ook dat huidige Ricoh-camera's zoals het GXR-systeem, of directe opvolgers daarvan, verder gaan onder de Pentax-naam.


Hoya

In 2007 werd Pentax overgenomen door Hoya Corporation, bekend van de filters, maar ook actief op andere optische markten. Hoya zou Pentax overgenomen hebben om toegang te krijgen tot technologie√ęn voor medische optische toepassingen, er werd al langer verwacht dat de cameratak in de verkoop zou gaan.

Beurs

De deal word in oktober afgerond. De beurs reageert vooral positief op de afstoot van Pentax door Hoya. Het aandeel van de laatste sloot 4 procent hoger. Ricoh daalde met 0.2 procent.

Pentax staat volgens onderzoeksbureau IDC met 1.5 procent marktaandeel op de tiende plaats in de wereldranglijst voor camerafabrikanten. De cameratak van Ricoh is momenteel te klein om meegenomen te worden in globale ranglijsten.