Ricoh kondigt GR Digital II aan

Julian 439 0
Ricoh kondigt de opvolger van de twee jaar oude GR Digital aan. De nieuwe GR Digital lijkt qua uiterlijk sterk op zijn voorganger, die voortborduurde op de populaire GR serie uit het analoge tijdperk.
Het LCD scherm heeft 0,2 inch aan grote gewonnen en meet nu 2,7 inch. Echte vernieuwingen zijn vooral aan de binnenkant te vinden. Zo heeft de GR Digital II een nieuwe 10 megapixel 1/1.75 inch CCD beeldsensor en kan de gebruiker nu kiezen uit het vierkante 1:1 beeldformaat.

Volgens Ricoh zorgt de nieuwe GR Engine II beeldprocessor voor aanzienlijk minder ruis. De toevoeging van een bewegingssensor maakt het mogelijk om te zien of de horizon wel recht staat. De camera kan dit laten weten door middel van een geluidssignaal of een indicatie op het LCD display.

De eerste Ricoh GR Digital werd eerder door de reactie getest. Daarbij viel op dat de camera wat langzaam was met het verwerken van RAW bestanden. Op dit punt heeft Ricoh flinke verbeteringen doorgevoerd, RAW bestanden worden nu in 3,8 seconden weggeschreven, tegenover 11 seconden voor zijn voorganger. Door een groter buffer geheugen kan nu ook doorgeschoten worden tijdens het wegschrijven, iets wat bij de eerdere versie niet mogelijk was.

De GR Digital II is net als zijn voorganger geen compact voor de consument die het liefst een zo groot mogelijk zoombereik in een zo klein mogelijke camera heeft. De GR Digital II beschikt over een lichtsterke f/2.4 lens met een vast brandpunt van 28mm. Ricoh mikt hiermee op de veeleisende fotograaf die kiest voor maximale kwaliteit in een kleine verpakking.