Prototype nieuwe Pentax-dslr

Ricoh Imaging toont prototype nieuwe Pentax-dslr met aps-c-sensor

Julian 1975 0
Op de CES-stand van Ricoh Imaging is een prototype te zien van een nieuwe Pentax-dslr met aps-c-sensor. Het lijkt te gaan om een camera die onder de Pentax K-3 wordt gepositioneerd. Ook zijn er nieuwe prototypes van objectieven te zien.

Ricoh Imaging maakt bekend in het voorjaar met een nieuwe spiegelreflexcamera te komen. Veel informatie geeft de fabrikant nog niet, wel weten we dat de nieuwe Pentax-dslr een aps-c-sensor krijgt.

Afgaande op de foto van de nieuwe camera lijkt het om een model te gaan in het middensegment.  Op PhotoRumors is wat meer informatie te lezen, vergaard door leden van pentaxforums.com die de elektronicabeurs in Las Vegas bezochten.

Het nieuwe toestel beschikt over wifi, twee instelwieltjes, een kantelbaar lcd en is afgedicht tegen stof en vocht. De aan/uit-knop doet ook dienst als 'switch' om te wisselen tussen de foto- en videofunctie.

Net als de Pentax K-S1 krijgt de camera gekleurde led-lampjes die de status van de camera laten zien. Ten opzichte van dat model zijn de lichteffecten wel ingeperkt. Zoals we van Pentax gewend zijn komt de camera in diverse kleurstellingen op de markt.

Pentax CES 2015 prototype dslr

Inklapbare 18-50mm-kitlens

Samen met de camera verschijnt er een nieuwe compacte 18-50mm-kitlens, met een inklapbaar ontwerp. Het objectief zal voor gebruik eerst uitgeschoven moeten worden. Volgens pentaxforums.com gaat het objectief voor het leven als de SMC Pentax-DA L 18-50mm F4-5.6 DC WR RE. Net als de camera wordt de kleine kitlens afgedicht tegen stof en vocht. De nieuwe 18-50mm krijgt een stille DC-focusmotor.

Meer nieuwe objectieven

Op de Photokina zagen we in september 2014 op de stand van Ricoh Imaging prototypes van drie nieuwe Pentax-objectieven. De HD Pentax DA 16-85mm f/3.5-5.6 ED DC WR is inmiddels geïntroduceerd, van de andere twee objectieven toont Ricoh Imaging op de CES in Las Vegas opnieuw prototypes.

Het gaat om een 'high magnification super-telephoto zoom' en een 'large diameter telephoto zoom'. Welke brandpunten de objectieven krijgen is nog niet bekend. Eerstgenoemde is mogelijk een 80-400mm-objectief, het tweede exemplaar is vermoedelijk een 70-200mm f/2.8.


Pentax 'high magnification super-telephoto zoom'

Fullframe

Waarschijnlijk gaat het om objectieven die geschikt zijn voor gebruik op een fullframe-camera. Dat zet de geruchten over de komst van een fullframe Pentax-dslr kracht bij.

Opvallend is dat op de vermoedelijke 70-200mm f/2.8 twee schuifjes zijn te zien. Een daarvan is waarschijnlijk voor de autofocusinstelling, het andere schuifje zou dan voor de beeldstabilisatie kunnen zijn. Dat zou er op kunnen duiden dat Pentax' fullframe-dslr geen ingebouwde beeldstabilisatie krijgt.

Pentax 70-200mm prototype
Pentax 'large diameter telephoto zoom'