Ricoh 360-gradencamera in actie

jesse kraal 2023 0
Op de CP+-beurs heeft Ricoh een werkend prototype laten zien van een camera die 360-gradenfoto's maakt. En dat met slechts twee fisheye-objectieven. Het apparaat draagt overigens alleen de naam camera omdat het foto's maakt, de vorm is anders dan van welk toestel dan ook.

Het onconventionele uiterlijk van de Ricoh '360-gradencamera' lijkt nog het meeste op een kruising tussen een elektrische tandenborstel en de beroemde wc-borstel van Alessi. In een video van de Japanse techsite Diginfo TV laat een medewerker van Ricoh zien dat dit design niet zomaar gekozen is. Je houdt het toestel vast, of zet het op een tafel, en met een druk op een knop (op de camera óf op je smartphone) maak je een foto.

Smartphone als scherm

Een display heeft de Ricoh niet, een smartphone is dan ook noodzakelijk als je ter plekke je foto's wilt bekijken. Daar krijg je echter wel wat voor terug, want de resultaten die we in de video zien lijken behoorlijk indrukwekkend. Een Google Streetview-achtige foto waar je met je vinger door heen kunt 'swipen' of met twee vingers op kunt in- en uitzoomen. Dat zijn vakantiefoto's waarmee je kunt thuiskomen!

Het eigenaardige uiterlijk zal de conservatieve consument wellicht een brug te ver zijn. Mocht het Ricoh echter lukken deze camera voor een aantrekkelijke prijs in de markt te kunnen zetten, dan zien we best een toekomst voor dit apparaat. Zie je over een paar jaar bij bezienswaardigheden steeds een groep Japanners in een cirkel staan, dikke kans dat er zo'n een Ricoh-camera in het midden staat!

Pentax

Het is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf zo'n camera laat zien op een beurs, op de Photokina liet dochterbedrijf Pentax september 2012 een soortgelijk concept zien, toen nog in een diabolo-achtige vorm.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse