Rick Wezenaar – Vulkaanlandschappen in Indonesië

Julian 2409 0
Rick Wezenaar heeft zich gespecialiseerd in reis- en landschapsfotografie. We laten hem aan het woord over een van zijn favoriete bestemmingen: Indonesië met haar adembenemende vulkaanlandschappen.

Op mijn 11e kreeg ik van mijn vader een Praktika MTL 5. Niet al te lang daarna had ik mijn eigen donkere kamer in mijn slaapkamer geknutseld. Ik heb me sinds die tijd altijd min of meer met fotografie bezig gehouden, maar pas in 1994, na een studie op de fotovakschool, ben ik als vakfotograaf gaan werken. In 1998 won ik de eerste prijs van de Kodak Professional Portrait Award. De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in landschap-, reis- en cultuurfotografie en architectuur.

Indonesië
De landschappen in Indonesië zijn adembenemend. Het licht is vooral tijdens zonsondergangen en zonsopgangen verschrikkelijk mooi. Heel anders dan in Nederland. Ook de mensen zijn er heel anders dan hier. Vriendelijker, beter opgevoed en vol normen en waarden. Dat zie je in Europa al lang niet meer. Indonesiërs zijn ook veel makkelijker en opener. Ze gaan graag op de foto, het liefst samen met jou, als blanke man. Dat vinden ze prachtig.

Vorig jaar was ik bij de Bantimurung waterval; er komen daar veel lokale dagjesmensen om te zwemmen en te wandelen. Plotseling komen er zes schoolmeisjes naar mij toe om te vragen of ze een foto van me mochten maken. Dat werden dus zes foto's van mij, met zes keer een ander meisje, en met zes verschillende telefoons. Foto's van niks, maar dat geeft niets: wat hebben we gelachen! Ik houd van reizen, vooral Azië is de laatste jaren een beetje 'van mij' geworden. Wie weet, misschien ga ik er zelfs ooit nog wel eens wonen... Ik kan iedereen die geïnteresseerd is in landschap- of reisfotografie aanraden een keer naar Indonesië te gaan. Indonesië bestaat uit 17.508 verschillende eilanden, genoeg keus dus!

Apparatuur
Vroeger gebruikte ik alleen maar mijn Hasselblad. Rolfilm is echt prachtig. Echter om mee te nemen naar Indonesië vind ik een Hasselblad veel te zwaar. Tegenwoordig werk ik tijdens reizen met een Olympus E-3, en natuurlijk heb ik de nodige objectieven, waaronder de Zuiko ED 7-14mm 1:4.0 supergroothoek. Een prachtig objectief, met een heerlijk perspectief! Ook een reisstatief gaat altijd mee.