Richard Brocken: 'expositie is mooi geschenk'

sanne 1570 0
De organisatie van de Sony World Photography Awards (SWPA) heeft de Nederlandse fotograaf Richard Brocken uitgeroepen tot éen van de negen winnaars in de amateurcategorieën. Wij spraken hem over deze overwinning.

In totaal waren er 43.745 foto's ingezonden door amateurfotografen uit 144 landen. Vrijetijdsfotograaf Richard wist met de zwart-wit foto van zijn dochter Eva, de eerste prijs binnen te halen in de categorie portretfotografie. “Dit is de eerste keer dat ik mee doe met deze fotowedstrijd. Ik was dan ook erg verrast toen ik een telefoontje uit Londen kreeg en hoorde dat mijn foto gewonnen had”, zegt Richard enthousiast.

De 41-jarige Rotterdammer, die tegenwoordig in Acquoy (Gelderland) woont ,is in het dagelijks leven professioneel muzikant en al meer dan twintig jaar amateurfotograaf.

Over zijn winnende foto zegt hij: “Het beeld is een foto van mijn dochter in onze Volkswagen camper uit 1971, waarin we een paar jaar door Europa zijn getrokken. Tegenwoordig staat de camper gestald, maar af en toe staat de bus naast ons huis om onderhoud te plegen. Mijn kinderen, Thomas en Eva, spelen er graag in. Op de dag dat ik de bus naar de stalling wilde brengen, was deze nat van de regen en Eva zat in de bus. Dit beeld vond ik zo mooi dat ik de camera er bij heb gepakt. De manier waarop Eva uit het raam kijkt, geeft me een diep melancholisch gevoel."

Zijn winnende foto zal tezamen met het werk van de andere categoriewinnaars te zien zijn op het World Photography Festival in Cannes 22-27 april. Daarna worden de foto’s twee jaar lang tentoongesteld in galeries over de hele wereld.

De uiteindelijke amateurwinnaar van de SWPA, wordt gekozen uit de negen categoriewinnaars en zal bekend worden gemaakt tijdens de ceremonie en gala-avond in Cannes op donderdag 22 april. Richard reist eind april met zijn dochter naar Cannes af om aan te schuiven voor het gala diner en mee te dingen naar de titel ‘Amateur Fotograaf van het Jaar’, een geldprijs van 5.000 dollar en een volledige Sony Alpha camera uitrusting.

“Het zou mooi zijn als ik overall-winnaar word, maar de expositie, die twee jaar lang rond de wereld zal trekken, beschouw ik al als een mooi geschenk.”

Foto © Richard Brocken

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne