RhinoCam maakt digitale achterwand van je Sony NEX

jesse kraal 2336 0
Digitale middenformaatcamera's zijn erg prijzig. Vijftienduizend euro ben je zo kwijt en van het driedubbele moet je ook niet gek opkijken voor een topmodel. Fotodiox komt met een veel goedkoper alternatief: een systeem waarmee je een Sony NEX omtovert in een digitale achterwand en je samengestelde foto's van meer dan 140 megapixels kunt schieten.

Digitale achterwanden zijn duur en dat komt met name door de grote sensoren die deze apparaten huisvesten. Om de prijs van een systeem sterk terug te dringen, zul je dus gebruik moeten maken van een kleinere sensor. Dat is precies wat Vizelex heeft gedaan met de RhinoCam, de basis wordt namelijk gevormd door een Sony NEX met aps-c-sensor. Welke NEX, dat mag je zelf kiezen. De RhinoCam kan met alle NEX'en tot nu toe overweg.

Aan de objectief-kant heb je de mogelijkheid om objectieven van het Mamiya 645-, Pentax 645- of Hasselblad V-systeem te gebruiken. Je kunt de RhinoCam bestellen met een van de drie vattingen,  of tegen meerprijs meerdere vattingen aanschaffen.

RhinoCam
De RhinoCam, hier met Sony NEX-7 en Hasselblad-objectief, moet een voordeliger alternatief zijn voor digtale middenformaatcamera's. Er zijn echter wel wat beperkingen aan het gebruik.

Ingenieus

Het ingenieuze van de RhinoCam is dat je de sensor, in dit geval de hele camera, kunt verschuiven ten opzichte van het objectief. Door in totaal acht foto's te maken, kun je met de relatief kleine aps-c-sensor toch een formaat beslaan van 62,4 bij 46,8 millimeter. Vervolgens plak je deze foto's in de nabewerking aan elkaar om één gigantsiche foto te maken. 

Dat levert natuurlijk ook de nodige restricties op. Een portretje schieten, samengesteld uit acht foto's, zal een helse klus worden. De werkwijze is meer geschikt voor passieve onderwerpen, zoals producten, landschappen en architectuur. Omdat je nooit het volledige beeld in een keer op het lcd van je camera kunt vangen, beschikt de RhinoCam ook over een 'ouderwets' matglas, waarmee je eerste compositie kunt bepalen. Door de achterplaat te verschuiven, kun je wisselen tussen het matglas en de camera.

Rhinocam
Om tot een foto van maximaal formaat te komen, zul je acht foto's moeten maken.

Resolutie van 140+ megapixels

Foto's kunnen, bij gebruik van een NEX-7 een resolutie krijgen van meer dan 140 megapixels. Je zult dus moeten zorgen voor een flink rappe computer en een flinke sloot geheugen om een vlot met dergelijke bestanden overweg te kunnen. De voorbeeldfoto op de website van Fotodiox ziet er alvast erg goed uit, de prijs is met 392 euro alleszins redelijk te noemen.

Tip van de redactie

Als laatste nog een kleine tip van de redactie: Hoewel het Carl Zeiss- en Fujinon-glas met Hasselblad V-vatting een zeer goede reputatie heeft, tik je voor veel lagere prijzen leuke Mamiya 645-objectieven op de kop. Wij zien zo'n RhinoCam in combinatie met een 35mm, 45mm of 50mm shift wel zitten...

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse