Sony A7000 met verschuifbare sensor

Revolutionaire Sony A7000 met verschuifbare sensor op komst? (update)

Julian 3466 5
Sony komt mogelijk met de A7000. Het toestel lijkt op de onlangs geïntroduceerde A3000, maar beschikt over een nieuwe geavanceerde techniek: de sensor kan in de body verschuiven. Dat maakt het mogelijk om objectieven van andere merken te gebruiken.

Update 13u30: De uitgelekte afbeelding van de Sony A7000 blijkt nep te zijn. Geruchten over een camera met 'universele' mount zijn er echter al langer.

Onlangs schreven we in de rubriek Retrofocus over de Contax AX. Een bijzondere camera, die in staat is om automatisch scherp te stellen met objectieven die niet over autofocus beschikken. Dat doet de camera door het complete binnenwerk te verplaatsen ten opzichte van het objectief (zie video). De techniek was geen lang leven beschoren, maar het lijkt erop dat we in de Sony A7000 een vergelijkbaar systeem te zien gaan krijgen.

Sony A7000

SonyAlphaRumors heeft een afbeelding geplaatst van de Sony A7000. Het toestel heeft net als de Sony A3000 een dslr-achtig uiterlijk, maar een spiegel ontbreekt. Dat betekent dat de camera een elektronische zoeker krijgt. Sony zal de A7000 voorzien van de E-vatting, net als de NEX-camera's en de Sony A3000.

Sony A7000

Je kunt dus alle NEX-objectieven gebruiken op het toestel, maar ook moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld glaswerk van Canon en Nikon op de A7000 te gebruiken. Vermoedelijk kun je ook met 'vreemd' glaswerk scherpstellen, met een vergelijkbare techniek zoals de Contax AX. Volgens SonyAlphaRumors kan de 'Z-shift-sensor' 18mm verschoven worden in de behuizing.

Bovendien zou de sensor voorzien zijn van beeldstabilisatie. Mogelijk gaat het hier om een vijf-assig systeem, net zoals in de Olympus OM-D E-M5, E-M1 en PEN E-P5. Sony investeerde in 2012 een flink bedrag in Olympus, dat door het boekhoudschandaal in financiële problemen was geraakt. Die investering leverde onder andere een samenwerking op gebied van cameratechniek op. Olympus gebruikt bijvoorbeeld Sony-sensoren in haar camera's.

Specificaties

Naast de uitgelekte afbeelding is er nog niet veel bekend over de Sony A7000. Volgens SonyAlphaRumors kunnen we binnenkort meer specificaties verwachten. Wij vermoeden in ieder geval dat de camera een elektronische zoeker krijgt met hoge resolutie. Mogelijk krijgen we ook een nieuwe beeldsensor te zien in het toestel.

afbeelding van Matt H. Imaging

Zulk een camera, met het gehele autofocus mechaniek in de body, zou echt een soort van universele body worden. Via adaptors (die vanwege de registerafstand van de E-mount eenvoudig te maken zijn), kun je allerlei glas gebruiken van wie dan ook, en het is allemaal autofocus, zelfs manuele lenzen.

afbeelding van Eric Flasdorp

Maar dat gaat wel flink ten koste van de beeldkwaliteit. Bij scherpstellen gebeurt in moderne objectieven iets heel anders dan simpelweg de hele lensconstructie als één groep verschuiven. Dat doen ze niet voor niets. Bovendien levert 18mm speling maar een zeer beperkt scherpstelbereik op, met name bij langere brandpuntsafstanden.

afbeelding van Rob Blank

Stabilisatie in de body zou de stabilisatie in lenzen overbodig maken. Bij Nikon hebben ze nog steeds VR-units en bij Canon IS.

afbeelding van Martijn_sch

...Wat nog steeds een effectievere stabilisatie geeft én een gestabiliseerde zoeker....

afbeelding van Julian

5-axis stabilisatie is wel behoorlijk indrukwekkend. En de zoeker is ook gestabiliseerd, want elektronisch. Bij lange brandpunten is IS in het objectief wellicht beter, maar het gemak van stabilisatie op ál je glaswerk (inclusief manual focus-objectieven) is wel erg aantrekkelijk.