Review: Nikon D3200 wifi-adapter

Review: WU-1a wifi-adapter voor Nikon D3200 (video)

Julian 25141 5
Samen met de D3200 introduceerde Nikon de WU-1a. Met deze adapter kun je een wifi-verbinding tot stand brengen tussen de camera en een smartphone of tablet. We hebben het kleinood in ons bezit en nemen de proef op de som met diverse smartphones.

De WU-1a is een erg klein apparaatje. Om te beginnen is het dan ook jammer dat Nikon de gadget niet standaard in de camera heeft ingebouwd. De bevestiging van de adapter is bovendien wat onhandig. Je prikt hem in de mini-usb-poort aan de zijkant van de D3200. Het gevolg is dat het rubberen deksel open blijft staan en dat ziet er slordig uit.

Nikon WU-1a

Naast een Nikon D3200 en de WU-1a heb je een Android-apparaat nodig. Een app voor Apple's iOS laat nog tot de herfst van dit jaar op zich wachten helaas. We hebben de proef op de som genomen met diverse Android-smartphones. Tablets werken ook, als je maar minimaal Android 2.3 draait.

Hoe werkt het?

In de Google Play-store vind je de gratis app WMAU (Wireless Mobile Adapter Utility) van Nikon. Deze installeer je op je Android-apparaat. Open je de app, dan zal deze proberen een connectie te maken met je Nikon D3200. Uiteraard moet je wifi inschakelen op je telefoon, moet de camera aanstaan en moet de WU-1a in het usb-poortje op de camera zitten.

In de lijst met netwerken zie je de Nikon D3200 verschijnen. Selecteer deze en de verbinding wordt gelegd. Vervolgens kun je aan de slag. Je hebt nu de keuze om foto's met de camera te maken, of om op afstand foto's te maken vanaf je Android-apparaat. In het eerste geval fotografeer je gewoon met de camera, maar de foto's worden dan direct naar je telefoon of tablet doorgestuurd.

Nikon WMAU

Foto's maken op afstand

Kies je voor 'foto's maken op afstand', dan krijg je in de app het live-beeld van de camera te zien. Met een grote ronde knop stelt de camera scherp en wordt de afdruk gemaakt, met je Android-apparaat als afstandsbediening.  Je kunt ervoor kiezen om foto's automatisch naar je smartphone of tablet te verzenden, of je kiest om later foto's naar keuze te transporteren. Vervolgens kun je ze bekijken of direct delen via de gebruikelijke kanalen.

Een foto maken en naar je device verzenden is eigenlijk het enige wat je kunt doen in deze stand. Camera-instellingen aanpassen via de app is er niet bij. Je zit vast aan de instellingen die op dat moment gemaakt zijn op de camera. Ook video's maken vanaf afstand of video's transporteren naar je mobiele apparaat behoort niet tot de mogelijkheden.

WMAUSnelheid en formaten

Wat positief opvalt is dat je ook raw-bestanden draadloos kunt verzenden. Als we de Nikon D3200 op alleen raw instellen wordt het bestand probleemloos verzonden naar onze Android-tablet. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Het bestand is vervolgens ook zonder problemen te bekijken.

In de Nikon WMUA-app kun je een beeldformaat kiezen. De keuzes zijn erg beperkt: origineel of vga. Kies je voor het eerste, dan krijg je het bestand in het formaat zoals geschoten met de camera op je Android-apparaat. Bij de tweede optie moet je het doen met een vga-foto met resolutie van 640x480 pixels. Eigenlijk al te weinig voor de meeste moderne smartphones en zeker voor tablets, vreemd dat Nikon niet meer keuzes geeft.

Bovendien gaat het verzenden in vga-modus niet merkbaar sneller dan als je voor een klein jpg-formaat kiest. We hebben een aantal formaten geprobeerd en de snelheid van de bestandsoverdracht op een rijtje gezet.

  • 24-megapixel RAW - ca. 10 seconden
  • 24-megapixel JPG (fine) - ca. 5 seconden
  • 6-megapixel JPG (fine) - ca. 2 seconden
  • VGA (640 x 480) - ca. 2 seconden

Beperkingen

De mogelijkheid om raw-bestanden draadloos te verzenden valt positief op, helaas komen we ook snel diverse nadelen tegen. Zodra je de WU-1a in de camera prikt kun je gemaakte foto's op de camera niet terugkijken. Een druk op de 'play'-knop levert de melding 'weergave momenteel niet beschikbaar' op. Ook je kaartje formatteren kan niet als de wifi-adapter in de camera zit (ongeacht of er een verbinding is gelegd of niet).

Bovendien gaat de camera niet op standby als de WU-1a is ingeprikt. De lichtmeter stopt ook niet met meten en het accuverbruik stijgt flink, de batterij van de camera is dan ook snel leeg, je kunt zeker geen uren gebruik maken van de wifi-functie.

Praktijktest met diverse smartphones

We hebben de WU-1a en de app getest met smartphones in diverse prijsklassen. Het topmodel is de LG Optimus 4X speed (Android 4.0), één van de nieuwste toestellen met een quadcore-processor aan boord. Daarnaast namen we de proef op de som met de iets 'oudere' HTC Sensation (Android 4.0), de specificaties hiervan zijn tegenwoordig 'mid-range' te noemen. Tot slot testen we met de low-budget Samsung Galaxy Gio (Android 2.3.6).


Bekijk onze praktijktest in bovenstaande video.

LG Optimus 4X Speed: De nieuwste smartphone van LG geeft zoals je verwacht geen problemen met de app. De hoge resolutie van 1280 x 720 pixels is bij de WMUA-app alleen niet echt een voordeel. Het preview-schermpje bij het fotograferen vanaf afstand wordt wel erg klein weergegeven, dat vergroten is ook niet mogelijk.

HTC Sensation: Ook met een iets oudere Android-smartphone werkt de app prima. De HTC Sensation heeft een resolutie van 940 x 540 pixels en het preview-schermpje komt dus groter en duidelijker in beeld. Verder merken we weinig verschil met de snellere LG Optimus.

Samsung Galaxy Gio: De combinatie met de goedkope Samsung Galaxy Gio (Android 2.3.6) is niet zo'n succes. Dit toestel beschikt over een resolutie van 480 x 320 pixels en dat is te weinig om de app volledig in beeld te tonen. Fotograferen op afstand is niet mogelijk, want de sluiterknop past niet in beeld en er in geen andere manier om op afstand af te drukken. Wel kun je foto's van de camera downloaden en ze delen via deze telefoon.

Brons AwardConclusie

Nikon geeft de D3200 met de WU-1a een leuke extra. Het is een aardige toevoeging om snel foto's van je camera naar je mobiele device te transporteren, om ze bijvoorbeeld te delen via sociale media. Helaas kleven er nog wel wat nadelen aan het gebruik van de wifi-adapter, zo loopt de accu van de camera bijvoorbeeld behoorlijk snel leeg.

We vinden het sowieso jammer dat de adapter als optionele accessoire komt en niet geïntegreerd is in de camera. Samsung doet dat bijvoorbeeld al wel in haar Smart Camera's (NX20, NX210 en NX1000) en het zou ons niets verbazen als dit over niet al te lange tijd de standaard is.

De mogelijkheden die de WU-1a je geeft zijn beperkt. Foto's maken van afstand en ze versturen naar je Android-smartphone of tablet, daar blijft het eigenlijk bij. De mogelijkheid om instellingen aan te passen ontbreekt.

Het draadloos overzetten van foto's naar je Android-apparaat is aardig, maar het voegt niet bijzonder veel toe ten opzichte van meer traditionele manieren zoals gebruik van een sd-kaart-adapter op je smartphone of tablet.

Pluspunt is dat je raw-bestanden draadloos kunt verzenden. Bovendien is de WU-1a met adviesprijs van 59 euro ook niet erg duur en de straatprijs ligt nog eens veel lager (we hebben 'm al voor de helft van de adviesprijs gespot). Tot slot is er nog de hoop dat Nikon met een update de app van meer functionaliteit kan voorzien.

Adviesprijs: €59
Info: www.nikon.nl

Nikon WU-1a in doos

afbeelding van Danny mothan.nl

Het SD kaartje van Eye-fi doet hetzelfde, en werkt ook op de iOS apparaten. Deze laat ook het klepje niet open staan en werkt op alle camera's met SD slot..

afbeelding van Julian

Wat het overzetten van bestanden betreft wel, maar met een Eye-fi (of vergelijkbaar) kaartje krijg je niet op je smartapparaat het live view-beeld van je camera te zien...

afbeelding van Jos van den Elshout

Jammer dat in deze review niet terug is te lezen hoe de snelheid van het afdrukken is..
En het oversturen van camera naar phone, is dat uit te zetten?
Wat is het bereik, uitgedrukt in meters??
Het mooie aan dit "ding" lijkt mij het fotograferen op afstand.
Laat de foto's maar lekker op de camera staan.

afbeelding van Benny

Eye-fi werkt niet met d700
Deze heeft geen de slot
En adapter cf. Past weer niet!
Erg slecht van Nikon!
Baal er stevig van dat hier geen betaalbare oplossing voor is!
Gr. Benny

afbeelding van Allard

Is er al iemand die de camera dmv. WIFI met de computer heeft verbonden? Zelf wil ik graag de camera vanaf de computer via de CMD-line aansturen.