Review: Witte grids voor Rogue 3-in-1 Grid

Review: Witte grids voor Rogue 3-in-1 Grid

Dre de Man 1533 0
Rogue en anderen leveren al gedurende enige tijd grids voor losse flitsers. Een interessant nieuw accessoire vormen de losse witte grids.

De witte grid bestaat net als de standaard zwarte grid van Rogue uit twee delen, met een hoek van resp. 45 en 25 graden. Samen levert dat een grid met een hoek van 16 graden op. Het fit maakt het grid-effect net wat zachter en daarmee heb je belangrijke extra mogelijkheden het grid-effect te reguleren. Soms is het licht van een normale grid te hard en dan vormen de witte grids een goede oplossing.

Portretten

De foto’s illustreren de werking redelijk goed, alhoewel dat uiteraard afhankelijk is van het onderwerp. Bij portretten werken de witte grids echter ook heel goed.

Zonder flits
De eerste foto laat het effect zien zonder flits (1/25 s f/8, 85mm kleinbeeldequivalent).

Flits zonder grid
Met flits maar zonder grid is het licht te breed. Zoomen zou enigszins kunnen helpen, maar ook dan is de bundel wat breder en vooral minder gericht dan met een grid (1/250s f/8, 85mm kleinbeeldequivalent).

Zwarte grid
Met een zwarte grid is het effect in dit geval te sterk: de ene helft van het beeld wordt te donker en het licht is vrij scherp 85mm kleinbeeldequivalent (1/250s f/8, 85mm kleinbeeldequivalent).

Witte dikke grid
Zelfs met de witte grid van 16 graden is – in dit geval – de hoek nog te klein (1/250s f/8, 85mm kleinbeeldequivalent).

Witte dunne grid, 45 graden
De witte grid met een hoek van vijfenveertig graden is in dit geval vrijwel ideaal (1/250s f/8, 85mm kleinbeeldequivalent).
Natuurlijk is niet bij ieder onderwerp een witte grid van 45 graden de juiste keuze. De combinatiemogelijkheden – zwart en wit in verschillende hoeken – maken het echter tot een bijzonder handig accessoire.

Adviesprijs: € 23,- incl. btw
Rogue 3-in-1 Flash Grid met gelset (kleurfilter) € 47,19, incl. btw.

Info: Rogue en www.mamiya.nl

 

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre