Review: Wacom Cintiq 12WX - Interactief pen-tablet

Julian 797 0
De Wacom Cintiq 12WX is een zogenaamd interactief pen-tablet. Dat wil zeggen dat je direct op je beeldscherm kan tekenen. De Cintiq heeft zich in de grafische industrie reeds bewezen, is het ook een waardevolle toevoeging voor de fotograaf?

Sinds 2005 maakt Wacom een monitor waar je direct op kan ‘tekenen’: de Cintiq 21UX. Met een 21,3 inch scherm en resolutie van 1600x1200 pixels een indrukwekkend apparaat, maar ook het prijskaartje (adviesprijs ca €2975) wekt ontzag. De in oktober 2007 geïntroduceerde Cintiq 12WX is een kleinere, goedkopere, uitvoering met 12 inch (1280x800 pixels) beeldscherm.


Wacom Cintiq 12WX

Kabels

De Cintiq 12WX is ontworpen als digitaal schetsblok. Het apparaat zelf is licht, stevig en zou zich wat dat betreft gemakkelijk mee laten nemen. Echter om de Cintiq aan te sluiten zijn een flink aantal kabels nodig, waardoor het apparaat zich beter thuis voelt op een vaste stek.

De benodigde kabels om de Cintiq aan te sluiten

Flexibel

Rondom je werkplek verleent de Cintiq 12WX wel de nodige flexibiliteit. De kabels zijn lang genoeg om bijvoorbeeld lekker onderuitgezakt in je bureaustoel te zitten, met de Cintiq op schoot. In deze positie komt het ‘digitale schetsblok gevoel’ het beste naar voren, en levert het een apparaat een unieke werk- ervaring.

De Cintiq beschikt over een uitklapstand waarmee je hem op het bureau kan plaatsen als ‘gewone’ monitor. Naar keuze gebruik je het tablet als primaire monitor of als tweede scherm. In het laatste geval heb je wel een computer nodig met twee monitoraansluitingen (VGA of DVI), maar die vind je al op videokaarten van enkele tientjes. Bij gebruik van twee schermen heb je de keuze om de Cintiq als ‘bureaubladuitbreiding’ te gebruiken, of om het tablet een kopie te laten tonen van het andere scherm.

1024 drukniveaus

Verwar de Cintiq niet met een ‘gewoon’ touchscreen. Een aanraakgevoelig scherm kan slechts waarnemen wáár het wordt betast. De Cintiq 12WX beschikt daarnaast nog eens over 1024 drukniveaus - net als de Wacom Intuos 3 pen-tablets - waarmee zeer nauwkeurig de intensiteit bepaald wordt van de toegepaste bewerking.