Review: Velbon Ultrek 45L - compact statief

Redactie 3998 0
'Schattig ding', is een eerste reactie op de Velbon Ultrek 45L. Hij is klein, maar maakt ook absoluut een serieuze indruk door de stevigheid en een robuuste look. Eerste gedachte: wat zijn de concessies?

De Velbon Ultrek 45L is een 29 centimeter kort statief, dat nog geen 1,3 kg weegt. Hij past prima in een schoudertas en haalt uitgeklapt een prettige lengte; de maximale hoogte is 156 centimeter. Zodra je aan de gang gaat met het statief zie je een paar interessante dingen: allereerst blijkt het uiteinde van de poten ontzettend dun te zijn. Zo dun dat je de stevigheid in twijfel trekt. Maar als het statief eenmaal staat blijkt dat heel erg mee te vallen. De poten houden onze testcamera  van net iets minder dan een kilo prima omhoog. De ideale ballast ligt volgens Velbon op twee kilo en het maximum op drie kilo.


Standen

Een handigheidje is dat je de hoek van de statiefpoten kan instellen met een eenvoudig trapsysteem. Door de blokjes boven de drie poten te verschuiven, klikt het statief in een volgende stand. In de derde stand staat de camera het laagst bij de grond. De hoogte is dan ongeveer 30 centimeter. Helemaal uitgeklapt en omhoog geschroefd is het statief 156 centimeter hoog, ruim vijf keer zo lang als wanneer je hem opvouwt.


In de scharnier van de poten is een trapje aangebracht, waarmee je de poten in verschilende hoeken kunt positioneren.

8.50
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie