Review: Vanguard Nivelo 204BK – klaar binnen seconden

Redactie 2403 0
Strak, lichtgewicht en compact: dat zijn de kernwoorden voor de Vanguard Nivelo 204BK. Dit nieuwe statief is speciaal ontwikkeld voor MFT-camera's en daarom in dezelfde stijl uitgevoerd. Een volledig nieuw concept, aldus de fabrikant.

Stereotypering over statieven zijn er in overvloed. Ze zijn groot, log, zwaar en lastig mee te nemen. Vanguard wil met de introductie van de Nivelo 204BK (oftewel de zwarte uitvoering – SL duidt op de zilveren variant) deze allemaal overboord gooien. Dat is gelukt, want het compacte statief is inderdaad niet erg zwaar, handzaam en makkelijk mee te nemen. Mede door de strak vormgegeven tasje dat erbij geleverd wordt. 


Volwaardig alternatief

Moet er dan ingeleverd worden op de mogelijkheden van het statief, zoals bij andere lichtgewicht statieven nogal eens het geval is? Nee, eigenlijk niet. De Nivelo 204 heeft alle kunde in huis van een 'volwaardig' statief, wat Vanguards alternatief dus niets minder maakt. Daarnaast heb je deze inderdaad – zoals de verpakking beloofd – het statief binnen enkele seconden staan, zonder enige moeite. Zelfs een leek die er nog nooit een heeft aangeraakt, zal direct weten waar de drie verstelknoppen voor zijn. Daarnaast zijn ze ergonomisch geplaatst en is er makkelijk kracht op te zetten.


Handige poten

Net als de poten zijn de knoppen erg makkelijk te bedienen en bevinden ze zich op de juiste, logische plek. Deze maken het mogelijk de statiefkop zowel 360-graden rond als 90-graden naar voren, achteren of opzij te draaien. Let er echter wel op dat je alles weer goed aandraait; door het bewegen kan je de draad makkelijk kwijtraken en ligt je camera op de grond. Voordeel van de poten is dat deze in drie stappen, of in een keer uitgeschoven kunnen worden door middel van het Twist-n-Lock systeem. Scheelt weer tijd. De poten, met een diameter van 20mm in een hoek van 23 graden, kunnen tot 2 kilo tillen; zat voor je MFT-camera dus. Opgevouwen is de Nivelo 204BK maar 30 centimeter groot, terwijl uitgeschoven een hoogte van een meter gehaald kan worden. Voor grote mensen net iets te laag, maar rugproblemen zal je er niet door krijgen.


8.70
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie