Review: Vanguard Auctus Plus 323CT

Redactie 1791 0
De 323CT is het topmodel uit Vanguard's nieuwe Auctus Plus-serie. Met zijn maximale hoogte van 180 centimeter en hoge belastbaarheid lijkt de Vanguard Auctus Plus 323CT de eerste slag al te hebben binnengehaald. Hoe doet 'ie het in de praktijk?

Het grote draaiwiel is het eerste wat opvalt aan de Vanguard Auctus Plus 323CT. Alle statieven uit de Auctus Plus serie hebben een mechanisch verstelbare middenkolom, om je apparatuur tot een gewicht van 18 kg zeer precies in hoogte te kunnen verstellen. Vanguard doopt het systeem ESHP, ofwel Extreme Suport Height Positioning.

Voor de Auctus Plus 323CT heeft Vanguard vooral gebruikt gemaakt van carbon en hoogwaar­dige kunststoffen. Met zijn gewicht van ruim 3,5 kg kun je het echter moeilijk een lichtgewicht noemen. Niet een statief dat je even aan je fototas hangt dus. Zoals gebruikelijk in deze klasse komt het statief zonder kop, de keuze hiervoor ligt bij jezelf.


Breed inzetbaar

Met de Auctus Plus 323CT mikt Vanguard vooral op fotografen die onder verschillende omstandig­heden fotograferen. Het statief heeft naast rubberen voetjes en grote, roestvrijstalen,  spikes ook meegeleverde 'sneeuwschoenen'. De maximale hoogte van 180 centimeter draagt ook bij aan de veelzijdigheid van het statief. Met een statiefkop gemonteerd zullen de meeste van ons een krukje nodig hebben om de camera te kunnen bedienen.

De poten bestaan uit drie segmenten, dit zorgt voor meer stabiliteit dan een statief met poten uit vier segmenten. Nadeel is dat het statief met 71 centimeter in ingeklapte vorm dan ook niet erg compact is. Vanguard heeft wel modellen in de Auctus Plus-lijn die compacter en lichter zijn, maar hierbij lever je uiteraard wel in aan stabiliteit en maximale hoogte.


8.50
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie