Review: Tamrac ZipShot - lichtgewicht statief

Redactie 2080 0
De Tamrac ZipShot is licht, handzaam en klein. Bovendien klapt-ie binnen een paar seconden uit. Hij is geschikt voor de instap-dslr's, flitsers en compactcamera's. Maar houden de tentstokken je spiegelreflex wel?

Het is net alsof je gaat kamperen, er mist alleen nog een tentzeil. De ZipShot van Tamrac is vervaardigd uit aluminium stokken die kampeerders gebruiken om hun tent op te zetten. Door die stokken is het statief niet in hoogte verstelbaar. Het oogt wat kneuterig, voelt wat wiebelig, maar de statiefkop belooft wat beters. De kop is ook gemaakt van aluminium en 'oogt robuust', zoals Tamrac zelf zegt. Maar wat robuust oogt, hoeft dat natuurlijk niet te zijn.

Wiebelen

Schroef je instapmodelletje dslr met kitlens op het statief en je voelt meteen wat er mis is: het wiebelt. De robuustheid waar Tamrac het over heeft kan je beter veerkrachtigheid noemen. Denk je dat je camera recht staat, dan zakt-ie toch weer een fractie naar voren. Ook is het monteren van de camera op de statiefkop wat omslachtig. Dat komt omdat er geen snel­koppeling bij zit, waarmee je je camera in één beweging zou kunnen monteren. Nu moet je voor elke sessie op- en afschroeven. Echter: door het ontbreken van een los opzetstuk behoudt de kop nog wel wat stabiliteit.


Vliegensvlug

Toegegeven: hij is wel makkelijk mee te nemen, snel op te zetten en licht van gewicht. Daarom bevestig je het statief eenvoudig op een cameratas. Hij zou zelfs in een tas passen, met een lengte van 38cm (ingeklapt). Ook uitklappen gaat vliegensvlug. Even de elastiekjes losmaken, de poten laten vallen en hij staat: kwestie van seconden. Tamrac mikt op de fotograaf die van dat gebruiksgemak wilt profiteren. De hoogte van het statief is 112 cm en het gewicht 312 gram. Het maximale gewicht dat het statief kan dragen is ruim 1300 gram.


Conclusie

Voor de hobbyist of de toerist is dit statief een ideaal hebbeding. De ZipShot haal je van je tas, en zet je in een paar seconden op. Je camera monteren duurt iets langer, maar binnen een minuut ben je klaar om te schieten. Is het de vervanging voor je zware statief? Nee, maar als klein broertje doet hij het prima.

Oordeel

  • Lekker compact
  • Zeer licht (312 gram)
  • Snel uitklapbaar
  • Veerkrachtig
  • Niet in hoogte verstelbaar
  • Camera op- en afschroeven kost tijd

7.50
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie