Review: Sumopaint 2.0

Redactie 1421 0
Eind april bespraken we Sumopaint 1.1, een dienst voor onlinebeeldbewerking. Een mooi idee, dat wat kansen liet liggen in de uitwerking. Onze hoop was gevestigd op een update. Die is inmiddels verschenen.

Volgens de makers van Sumopaint heeft de nieuwe versie vooral veel nieuwe functionaliteit. De dienst kent wat nieuwe gereedschappen, die grotendeels echter wat amateuristisch aandoen en waar je als serieuze hobbyist of pro-fotograaf zeker niet op zit te wachten. We noemen filters als 'emboss', 'liquid waves' en 'kaleidoscope', die niet veel anders doen dan je foto van een goedkoop effect voorzien.

Wel verbeterd is de mogelijkheid om met lagen te werken. In de vorige versie verdwenen lagen soms spontaan; dat lijkt nu opgelost. Lagen naar voren of achteren zetten gaat nu via Layer in het menu én door te schuiven met de lagen in de lijst, rechts onderin. Ook kent Sumopaint nu een kleurenpipet. Ook de blurfunctie is uitgebreid en kent een aantal nieuwe effecten.

Snelheid

In een paar seconden opent Sumopaint 2.0 een JPG-bestand van zo’n 9 MB, dat werkt nog steeds prima. In versie 1.1 reageerden sommige schuifjes traag en deed de ‘realtime player’ er wat lang over om het resultaat te tonen. Dat is hier en daar nog steeds zo, zoals bij het Sharpen-filter. De reactie laat lang op zich wachten en het schuifje springt steeds terug naar de beginwaarde. Handig is overigens wel dat al de schuifjes een ballonnetje hebben met de waarde waarheen je sleept, zodat dat in elk geval wel snel zichtbaar is. Geduld is hier een schone zaak.


De blurfunctie kent meer instelmogelijkheden en effecten.


4.00
moderne browser gratis www.sumopaint.com moderne browser gratis www.sumopaint.com moderne browser gratis www.sumopaint.com moderne browser gratis www.sumopaint.com moderne browser gratis www.sumopaint.com moderne browser gratis www.sumopaint.com
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie