Review: Sony Cyber-shot W170

Julian 634 0
De Cyber-shot W170 is Sony’s nieuwe topmodel in de slanke, stijlvolle W-serie. De compact is uitgerust met 10.1-megapixels en 28-140mm Carl Zeiss objectief. Onze bevindingen lees je in deze review.

Specificaties

 • 10.1 megapixel CCD
 • Carl Zeiss Vario-Tessar lens
 • 5x Optische Zoom (28–140 mm F3,3–5,2)
 • 2.7-inch lcd-scherm (230.000 pixels)
 • ISO 80-3200
 • Super SteadyShot
 • Gezichtsherkenning
 • Aluminium behuizing (93,7 x 58 x 24mm)
 • 140 gram
 • Lithium Ion batterij
 • Sony Memory Stick

Behuizing
In de stevige aluminium behuizing van de Sony Cyber-shot W170 vind je een 5x optische zoomlens van Carl Zeiss met bruikbaar 28-140 mm bereik. Beelden bekijken gaat op het ruime 2,7-inch lcd-scherm, wat over 230.000 pixels beschikt.

De 10-megapixel ccd-sensor levert over het algemeen goede beelden af. In de uiterste groothoekstand is wat scherpteafval zichtbaar, dit blijft binnen redelijke proporties. De scherpte is in het middenbereik het hoogst. In de telestand neemt deze iets af en duiken ook chromatische aberraties eerder op. Maar ook deze blijven binnen de perken. Ook focussen gaat de Sony W170 goed af. De automatische scherpstelling is snel en nauwkeurig.

Volledige handmatige controle geeft de W170 je niet. Wel kun je in de P-stand instellingen zoals ISO, witbalans, belichtingscompensatie en lichtmeet methode aanpassen.

Optische zoeker
Opvallend is dat Sony zowaar een optische zoeker heeft ondergebracht in de W170. Een functie die uit vrijwel alle digitale compacts verdwenen is de afgelopen jaren. Handig als het lcd-scherm lastig is af te lezen door felle lichtomstandigheden, of om energie te besparen. Groot is de optische zoeker niet, maar wat ons betreft is het een welkome aanvulling.

De Super Steadyshot beeldstabilisatie werkt effectief en gaat bewogen beelden tegen bij gebruik van lange sluitertijden. Vooral in het telebereik heb je hier profijt van. Daarnaast kun je de ISO waarde opschroeven tot maar liefst 3200. Al zijn waarden boven de 800 zeker niet aan te bevelen om nog enigszins bruikbare beeldkwaliteit over te houden.

Intelligente camera
De W170 beschikt over Sony’s nieuwste gezichtsherkenningstechnologie die onderscheid kan maken tussen gezichten van kinderen en volwassenen. Zo kun je instellen dat kinderen of volwassenen ‘voorrang’ krijgen bij het scherpstellen. Belichting, focus, witbalans en de flitser kunnen worden aangepast en geoptimaliseerd aan de hand van gezichtsdetectie. Ook een zogenaamde ‘smile shutter’ is aanwezig, schakel je deze in, dan wordt de foto automatisch gemaakt bij het signaleren van een lach.

Sony’s nieuwe ‘intelligent scene recognition’ (iSCN) technologie zorgt voor de belichting. De camera bedenkt zelf wat de optimale ‘scene modus’ is voor iedere situatie. In geavanceerde iSCN modus maakt de camera twee foto’s, een met de gebruikersinstellingen en een tweede met de intelligente techniek. Een leuke manier om jezelf, of de camera uit te dagen wellicht… wie maakt de betere foto?

Daarnaast vind je ook de Dynamic Range Optimizer uit Sony’s DSLR’s terug in de W170. Met dit softwarematige trucje worden donkere partijen in de foto lichter gemaakt, zodat meer detail zichtbaar wordt. Wel zorgt dit snel voor ruistoename, zeker bij gebruik van de hogere iso-waarden.

De W170 is uitgerust met 15 MB intern geheugen, voor verdere opslag ben je aangewezen op Sony’s eigen, dure, MemoryStick formaat. De stroomvoorziening bestaat uit een Lithium-ion accu. Met een CIPA rating van 370 foto’s oud deze het bovengemiddeld lang vol.

De Sony Cyber-shot W170 is momenteel te vinden voor rond de 250 euro en is beschikbaar in een rode, zwarte, goude en zilveren uitvoering.

Conclusie
De Sony W170 biedt een veelzijdig bereik in een stevige compacte behuizing en levert prettige plaatjes af. Het is bovenal een gemakkelijke camera, wellicht zal de gevorderde gebruiker wat handmatige instelopties missen. Maar de snelheid en de lange accuduur zijn absoluut en pré en maken de W170 tot een prettige broekzakcamera.

Oordeel
+ Effectieve beeldstabilisatie
+ Stevige en stijlvolle behuizing
+ Beeldkwaliteit
+ Snelle autofocus
+ Optische zoeker
+ Goede accu

- Kleine zoeker
- Ruis bij hoge iso-waarden

 

 


Score: 8.2