Review: Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ART

Review: Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ART

Jasper van Bladel 7212 1
De 50–100mm f/1.8 is een nieuw objectief in de ART-lijn van Sigma. Met deze lijn belooft Sigma objectieven van de hoogste kwaliteit. Met een diafragmawaarde van f/1,8 en negen ronde diafragmabladen klinkt het in ieder geval als een veelbelovend objectief. Hierbij onze review.

Het objectief voelt door de metalen behuizing erg stevig aan en door de interne focus, waardoor de lengte van het objectief bij zoomen gelijk blijft, geeft de indruk dat het objectief behoorlijk duurzaam is. Wel is het objectief erg zwaar en zou beeldstabilisatie zeer gewenst zijn. Helaas zit dit niet in het objectief ingebouwd, waardoor je eerder gedwongen wordt om een statief te gebruiken of de iso-waarde op te krikken om bewogen beeld te voorkomen. De zoom- en focusringen zijn van een zacht rubber voor veel grip en lopen soepel. Maar niet té soepel, je moet de ringen wel bewust draaien. Hierdoor verander je niet snel per ongeluk de waarden en heeft de zwaartekracht ook geen invloed op je brandpuntsafstand.

Camera: Canon EOS 80D

Objectief: Sigma 50-100 f/1.8 ART
Diafragma: f/1.8
Sluitertijd: 1/250
ISO: 640

Beeldkwaliteit

De ART-objectieven van Sigma zijn de toplijn van het bedrijf en de objectieven worden met de hand in elkaar gezet. Het is dus geen verrassing dat het objectief erg mooie beelden oplevert. De ronde diafragmabladen en het lage f-getal van f/1,8 over het hele zoombereik zorgt voor mooie achtergrondonscherpte ofwel bokeh en de geschoten beelden zijn erg scherp. Het objectief heeft drie 'F Low Dispersion'-elementen, één 'Special Low Dispersation'-element en één 'High Dispersation'-element met een hoge refractie-index. Dit alles zorgt ervoor dat chromatische aberratie tot een minimum beperkt blijft.

Conclusie

Dit objectief is ongetwijfeld één van de beste aps-c objectieven op de markt. Het zoombereik van 50–100mm in combinatie met de fijne diafragmawaarde maakt dit objectief zeer geschikt voor veel fotografen, zeker voor degene die zweren bij aps-c. Mocht je ooit willen overstappen naar een fullframe-camera is een ander objectief misschien een betere keus, want voor € 1.199,- wil je eigenlijk wel een objectief waar je jaren mee toe kan.
Ook is het objectief door het hoge gewicht misschien wat minder geschikt voor reisfotografie, maar de brandpuntsafstanden in combinatie met de mooie diafragmawaarde maakt dit een zeer goed objectief voor portret- of evenementenfotografie.

Specificaties
Adviesprijs: € 1.199,-
Diafragma: f/1,8
Filtermaat: 82mm
Min. Focusafstand: 95cm
Afmetingen: 9,39 x 17,02cm
Gewicht: 1,49 kg
Opbouw: 21 elementen in 15 groepen
Accessoires: Zonnekap, tas & lenskap
Geschikt voor: aps-c camera's
Beschikbaar: Canon, Nikon & Sigma met MC-11 Adapter ook Sony
Info: sigmabenelux.com

Beoordeling

Beeldkwaliteit : 5 uit 5
Bediening: 5 uit 5
Snelheid: 5 uit 5 
Behuizing: 4 uit 5
Prijs-kwaliteit: 4 uit 5

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van rob

Ik heb dit objectief 5 minuten op de camera gehad en er gelijk weer af gedaan,waarom,omdat de statief beugel er niet af kan en die behoorlijk in de weg zit met in en uit zoemen.Dus deze gaat weer terug.Gr Rob