Samyang met ZEISS-aspiraties

Review Samyang 85mm F1.2 XP Premium Canon AE: ZEISS-aspiraties

Jasper van Bladel 3028 0
Een 85mm f/1.2, dat klinkt veelbelovend. En als de fabrikant ook nog eens het woord premium aan het objectief verbindt, dan worden we helemaal benieuwd. Ze zetten hoog in, dus we gaan eens kijken of het objectief deze claims ook waar kan maken.

Dit objectief is één van de eerste Premium-objectieven van het Zuid-Koreaanse Samyang, een fabrikant die al lang bestaat maar sinds een aantal jaren bezig is met een opmars. In eerste instantie deden ze dat met relatief goedkope maar toch goede prime-objectieven zonder autofocus. Recent kwamen ze met de eerste objectieven met autofocus én dus met de serie Premium objectieven. Overigens is deze premium-lijn niet voorzien van autofocus.

Ze zetten hoog in, want als je iets premium noemt zal de serie dit natuurlijk ook moeten waarmaken. Optisch zijn er binnen de line-up van Samyang al pareltjes te vinden, dus we verwachten veel van deze nieuwe 85mm f/1.2, ook omdat een objectief met f/1.2 op zichzelf al veelbelovend is.

Materialen

Dat ze serieus zijn bij Samyang, wordt meteen duidelijk als je het objectief in handen krijgt. Kijk je vluchtig naar de 85mm f/1.2, dan zou je kunnen denken je met een ZEISS uit de Milvus-serie te maken hebt. De vormentaal van het ontwerp is net zo vloeiend en ook de gebruikte fonts zijn mooi subtiel en strak. Kijk bijvoorbeeld naar de lenskap die vloeiend in het objectief overloopt, of naar de mooie matzwarte afwerking van het objectief. De gebruikte materialen zijn goed gekozen, zo is het objectief opgetrokken uit een aluminium legering en is de focusring voorzien van een zacht rubber. De zonnekap is overigens van plastic, al maakt hij in eerste instantie een metalen indruk.

De 85mm f/1.2 van Samyang is enkel te koop voor camera’s met een Canon EF-vatting. Dat lijkt een vreemde keuze, gezien het feit dat Samyang meestal meerdere fabrikanten bedient met haar objectieven. In dit geval staat de vatting van Nikon een dergelijke f/1.2 constructie in de weg, waardoor dit objectief aan de neus van de Nikon-fotograaf voorbij gaat. Het is overigens wel mogelijk om het objectief via een adapter met een Sony camera met E-mount te verbinden, of via een Novoflex adapter met de Leica SL.

Handmatig

Zoals bij de meeste Samyang-objectieven het geval is, is deze 85mm f/1.2 alleen met de hand scherp te stellen. Dit vormt voor sommige fotografen een struikelblok, iets dat helemaal niet nodig is. Via live-view is het scherpstellen wat gemakkelijker dan via de zoeker, want daarmee is scherpstellen (zeker bij f/1.2) een uitdaging. Zeker als je, zoals wij, kiest voor een bewegend onderwerp. Maar zoals je kunt zien is het schaap toch nog scherp op de foto gekomen. En als de scherpte raak is, dan is ie ook echt heel erg raak! De scherpte van deze 85mm f/1.2 is ragfijn en erg mooi. Ook de onscherpte, kijk maar eens naar de bomen of het andere schaap, is prachtig en heeft duidelijk ZEISS-aspiraties. Al met al is deze Samyang een objectief dat optisch behoorlijk overtuigt.

Prijs

De Samyang 85mm f/1.2 kost net geen € 950 en dat is ruim vijfhonderd euro goedkoper van de rechtstreekse concurrent van Canon en ook voordeliger dan de meeste 85mm f/1.4 alternatieven op de markt. Ondanks het feit dat er nu een premium-label aan deze Samyang hangt blijft de aloude prijs-kwaliteitsverhouding van Samyang dus bestaan. Veel kwaliteit voor relatief weinig geld.

Review Samyang 85mm F1.2 XP Premium Canon AE

Conclusie

Samyang is erg serieus over de nieuwe premium-objectieven van het merk en deze 85mm f/1.2 stelt niet teleur. Allereerst heb je het mooie ontwerp en de stevige en chique uitvoering in matzwart. Het is een indrukwekkend objectief, dat voel je meteen als je het vasthoudt. Een 85mm f/1.2 is altijd een mooie combinatie, maar Samyang weet hun naam op het gebied van optische kwaliteit vast te houden en levert met deze 85mm een optisch zeer sterk objectief af. De scherpte is ragfijn en het bokeh is prachtig zacht en heeft, net zoals het uiterlijke ontwerp, ZEISS-kwaliteiten. De prijs is bovendien relatief laag. Scherpstellen behoeft wat oefening, maar als je eenmaal gewend bent werk je snel en accuraat met de Samyang. Kortom: een zeer indrukwekkende prestatie van het Zuid-Koreaanse merk.

Specificaties

Adviesprijs: € 949,-

Diafragma: 1,2 - 16
Filtermaat: 86 mm
Min. Focusafstand: 80 cm
Afmetingen: 984 mm (lengte)
Gewicht: 1,05 kg
Opbouw: 10 elementen in 7 groepen
Info: Samyangbenelux.com

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 7
Behuizing: 9
Prijs / kwaliteit: 9

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper