Review: Samyang 21mm f/1.4

Review: Samyang 21mm f/1.4

Dre de Man 2684 0
Samyang leek een paar jaar geleden ineens uit het niets ontstaan, maar het Zuid-Koreaanse merk bestaat al vierenveertig jaar. De laatste vijf jaar valt het echter in gunstige zin op door objectieven die veel kwaliteit voor het geld bieden. We probeerden de 21mm f/1.4 uit.

De reden dat Samyang zich zo lang aan het oog onttrokken heeft, is simpel: tot een paar jaar geleden vervaardigde het objectieven die voornamelijk onder andere merken werden verkocht. Nog steeds zijn Samyang-objectieven te koop onder namen als Rokinon, Walimex, Bower, Vivitar, Falcon, Opteka, Bell and Howell, Polar en Pro-Optic. Kennelijk achtte Samyang de tijd rijp, of de kwaliteit goed genoeg, om het eigen merk meer naamsbekendheid te geven.

Vreemde eend

De 21mm is qua brandpuntsafstand voor APS-C een vreemd eend in de bijt. Omgerekend is het namelijk 31,5mm kleinbeeldequivalent, dus precies tussen 35mm en 28mm in, al is het effect groothoekiger. Eén mm naar de groothoekkant heeft namelijk meer effect dan één mm naar de andere kant. De specificaties en de opbouw van het objectief zijn echter niet uniek. Het heeft namelijk enige overeenkomsten met de Leica met dezelfde data voor full frame (Summilux -M 1:1,4/21mm ASPH). Samyang maakt echter nog veel meer gebruik van asferische elementen en deze zijn ook nog eens veel extremer van vorm.

Straatfotografie

Of je het objectief nu voor APS-C of m4/3 gebruikt, de brandpuntsafstand is zeer geschikt voor straatfotografie. Het is vooral erg geschikt voor fotografie bij nacht, want al bij f/1,4 biedt het een hoge scherpte over vrijwel het gehele beeldveld. Wil je fotograferen zonder scherp te stellen, soms optimistisch zone focusing genoemd, dan moet je wel even een testopname maken, want scherptedieptemarkeringen ontbreken.

Mechanisch maakt het objectief een goede indruk. De buitenkant van de objectief is van een aluminiumlegering, het diafragma klikt goed in (op halve waarden) en de afstandsscherpstelling loopt erg soepel, iets waar je wel even aan moet wennen overigens. Dankzij de hoge lichtsterkte en het hoge contrast kun je goed scherpstellen bij volle opening en weinig licht. Gediafragmeerd is dit echter moeilijker. Op dit moment is het nog moeilijk in te schatten hoe de eindcontrole bij Samyang is en in hoeverre het objectief bestand blijft tegen dagelijks gebruik. De berichten op internet spreken zich daarover nogal tegen.

Camera: Sony A6300
Objectief: Samyang 21mm f/1.4
Brandpunt: 21mm
Diafragma: f/2.8
Sluitertijd: 1/2500
Iso 100

Test

In de test valt de Samyang op doordat de resolutie vrijwel foutloos is, een andere indicatie dat hij eigenlijk voor een iets groter beeldformaat berekend is. Bij volle opening is op de uiterste hoeken na, het gehele beeldveld al behoorlijk scherp, met een goed microcontrast. Na één à twee stops diafragmeren is het dan werkelijk perfect. Ook het bokeh is heel mooi. Als je heel goed zoekt is er wat uiringbokeh aan te treffen, maar in de praktijk zie je er weinig van terug. Kleurfouten zijn er nauwelijks en de vertekening is erg beperkt. Dat laatste is in dit geval niet onbelangrijk want bij gebrek aan een chip corrigeert de camera de vertekening niet en ook bij Adobe blijft het afwachten of en wanneer het objectief in de ACR-gegevens wordt opgenomen. De coating zou nog iets beter kunnen, in sommige situaties treden er reflecties op, maar van overstraling is geen sprake. Omdat het geen retrofocusconstructie is, valt er wel wat vignetering aan te treffen. Deze bedraagt bijna twee stops bij volle opening en is zelfs bij f/5,6 nog zichtbaar. Toch zie je er in de praktijk weinig van terug, behalve bij landschapsfotografie.

Conclusie

De Samyang is een waardevolle aanvulling op het assortiment van Sony, Fuji en, in mindere mate,  m4/3. Ons beviel de brandpuntsafstand wel, maar dat is uiteraard in hoge mate een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het enige nadeel is meteen ook het meest opvallende: het heeft geen autofocus. Uiteraard is dat zo bij de meeste objectievan van Samyang. De prijs compenseert dat echter heel erg aardig.

Beoordeling

Scherpte 4 uit 5
Vervormingen 5 uit 5
Autofocus -
Behuizing 4 uit 5
Prijs/kwaliteit 5 uit 5

Specificaties

Adviesprijs €429,99
Diafragma f/1.4 - 22
Filtermaat 58 mm
Min. Focusafstand 28 cm
Afmetingen Afhankelijk van vatting 66,4 – 67,9 mm
Opbouw 8 elementen in 7 groepen
Geschikt voor Canon, Fujifilm, Sony, Micro Four Thirds
Info samyangbenelux.com

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre