Review: Samsung NV24HD

Julian 646 0
De stijlvolle, slanke 10-megapixel NV24HD van Samsung is uitgerust met 24 mm groothoeklens, uniek 2.5-inch amoled-scherm en kan filmen in High Definition (720P). High-end specificaties, maar kan Samsung het waarmaken?

Specificaties Samsung NV24HD

  • 10-megapixel 1/2.3-inch ccd-sensor
  • 24-86.5mm F2.8 - F5.9
  • Beeldstabilisatie
  • ISO 80 - 1600
  • 2.5-inch OLED LCD (230.000 pixels)
  • HD-video 1280 x 720P bij 30 FPS
  • SD/SDHC opslag
  • Lithium-Ion accu
  • 99 x 61 x 19 mm
  • 195 gram

De Samsung NV24HD is een lust voor het oog. De afwerking van de compacte behuizing is tiptop in orde. Geen goedkoop plastic materiaal, maar robuuste knoppen en afwerking. Ook de pop-up flitser voelt solide aan. De zoomknop heeft een prettig snelle respons, het in- en uitzoomen gaat nauwkeurig en vlot.

Opvallend is het groothoekbereik van maar liefst 24mm, het maximaal haalbare (zonder opzetstukken) op hedendaagse compacts. De groothoek is een geliefde feature bij veel gevorderde fotografen, maar deze doelgroep zal grotendeels wel teleurgesteld zijn door de afwezigheid van RAW ondersteuning. De high-end compacts van Panasonic, Ricoh, Canon, Nikon en anderen, bieden deze ondersteuning wel. Anders gemis is het ontbreken van een histogram, zowel tijdens het maken van de foto als bij het terugkijken.


De achterkant van de camera bestaat grotendeels uit het 2,5-inch AMOLED display. Een nieuwe beeldschermtechniek welke zichtbaar betere kleurweergave, inkijkhoek, helderheid en contrast geeft dan gebruikelijke LCD’s. Het scherm telt 230.000 pixels, wat een scherp plaatje oplevert, maar er zijn al compacts met hogere resolutie op de markt.

Bediening
De camera bedien je met de Smart Touch interface. De vele knoppen hebben geen vaste functie. Op het scherm verschijnen iconen, door met je vingers over de toetsen te bewegen scroll je door de opties heen. De corresponderende functie wordt uitgelicht op het scherm. De techniek werkt goed, al is het soms op het eerste gezicht niet duidelijk welke knop met welk icoon overeen komt, een kwestie van gewenning.

Zowel links als rechts bovenop de camera vind je een draaiwiel. Rechts de gebruikelijke keuzeopties tussen fotografeer- en filmstanden, het wiel links laat je kiezen tussen beeldinstellingen zoals levendig, zwart-wit of sepia. Handig, maar of de gevorderde fotograaf hierop zit te wachten is de vraag. Dergelijke bewerkingen zijn beter achteraf te doen op de computer, voor maximale controle. Het instelwiel had mooi kunnen dienen om bijvoorbeeld sluitertijd, diafragma of iso-waarde in te stellen. Tussen de fotografeerstanden vind je een handmatige M (manual) en P (program) stand, maar diafragma- en sluitertijdvoorkeuze ontbreken helaas.