Review: Rogue FlashBender 2 XL Pro Super Soft Silver reflector

Review: Rogue FlashBender 2 XL Pro Super Soft Silver reflector

Dre de Man 2244 0
Laten we eerlijk zijn: flitslicht is hard, lelijk licht. Daar kun je wat aan doen, bijvoorbeeld met softboxen, of door het flitslicht te laten reflecteren via het plafond. Maar wat als je in een ruimte bent met een donker of zeer hoog plafond, of buiten? Voor dat soort situaties was de originele FlashBender al een uitkomst. Nu is er versie 2 met XL Pro Super Silver reflector. We hebben hem getest.

Super soft silver hebben we al leren kennen bij de reflector, zie hier. Het is een materiaal dat de voordelen van zilver (grote reflectie) en wit (zacht licht) in zich verenigt. Het licht is niet te hard, maar het lichtverlies blijft erg binnen de perken – en dat is juist buiten, vooral met HS synchronisatie en grote diafragma’s van belang.

Optimaal

Deze speciale FlashBender2 XL Pro is niet alleen anders van oppervlakte, het is ook een extra grote (XL) uitvoering, 33cm x 41cm. Hij kan heel gemakkelijk zo gebogen worden, dat hij het licht van de flitser optimaal reflecteert. Voor wie nationalistisch ingesteld is en/of van de foto’s van Frank Doorhof houdt: het is een special Frank Doorhof-editie.

FlashBender Frank Doorhof

De FlashBender Frank Doorhof special Edition is erg slank, zodat hij in het voorvak van vrijwel alle fotorugzakken past en weinig weegt (272 g). Hij is heel snel op vrijwel alle flitsers te plaatsen en kan er nauwelijks vanaf vallen. De zachtheid van het licht is nog enigszins te regelen door de zoominstelling van de flitser te reguleren. Het verschil tussen flistlicht zonder en met FlashBender is duidelijk zachter (wat ook blijkt uit de reactie van het model, dat na de directe flits wat minder gelukkig was).

FlashBender zonder
Zonder FlashBender (directe flits).

Met FlashBender

Met FlashBender

Wie echter juist heel hard licht wil, of het licht wil bundelen om de flitser als extra accentlicht te gebruiken, kan de FlashBender eenvoudig tot een snoot draaien:

FlashBender snoot

Interessant

Kortom: voor wie om welke reden dan ook geen grotere softbox mee wil of kan nemen, is de flashBender een uiterst handig accessoire. Alle accessoires voor de gewone XL-editie passen ook op deze FlashBender. Van het XL Pro Lighting System is vooral de grid (die op de FlashBender gemonteerd wordt) interessant.

Adviesprijs: € 65,34 incl. btw.

Meer info: Rogue en www.mamiya.nl

 

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre