Review: Rogue 2-in-1 reflector

Review: Rogue 2-in-1 reflector

Dre de Man 1555 0
Bij het maken van portretten buitenshuis, hebben we vaak te kampen met een verlichting die niet optimaal is. Het licht is erg contrastrijk en er zijn duidelijke schaduwen vooral rond de ogen. Die lijken daardoor zo donker dat het zogenaamde wasbeer-effect optreedt. Met de Rogue 2-in-1 reflector los je dit probleem op. We hebben het reflectiescherm getest.

Vaak wordt er in dat soort situaties gebruik gemaakt van invulflits, maar dat ziet er bijna altijd onnatuurlijk uit, vooral wanneer daarvoor de ingebouwde cameraflitser gebruikt wordt. Bovendien is het licht van een flitser vrij hard. Een reflector is voor de hand liggend, ook omdat de kleurtemperatuur van dat licht precies gelijk is aan die van het omgevingslicht. Een standaard rechthoekige reflector zul je echter niet zo snel meenemen en daarom zijn er al heel lang opvouwbare ronde reflectoren op de markt.

Wit en zilver

Meestal hebben deze twee oppervlakten: wit en zilver, soms nog goud en zwart. Een witte reflector geeft een zachte opheldering, wat de foto vaak net te weinig pit geeft. Zilver daarentegen is net te scherp, wat ondanks de opheldering toch harde contrasten geeft (werkt beter met grote reflectoren op een afstand). Rogue biedt daarom een reflector aan waarbij één zijde een laag heeft, die men ‘super soft silver’ noemt.

Rogue reflector

De foto laat het reflectieverschil zien: van links naar recht wit, normaal zilver en super soft silver.

In de praktijk blijkt de reflector goed te voldoen: hij heldert de schaduwen op een zeer natuurlijk manier op, die bijna doet denken aan een grote softbox in de studio. De foto's laten het verschil goed zien. Let ook op hoe de achtergrond verschilt: de totale belichting is bij de foto met reflector één stop krapper.

Met reflector

Boven mét, onder zonder super soft silver reflector

Zonder reflector

Info: Rogue en www.mamiya.nl

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre