Review: Ricoh GX200

Julian 856 0
Ricoh kent een lange traditie van geavanceerde compactcamera’s. De GX200 combineert de robuuste, slanke behuizing van de GR-digital serie met een 24-72 mm zoomobjectief.

In essentie is de GX200 gelijk aan zijn voorganger, de GX100: een zeer compacte camera met groothoekzoom. Ricoh heeft de camera op een belangrijk punt aangepakt; de verwerkingssnelheid. Waar je bij de GX100 nog zes seconden moest wachten voor het wegschrijven van één raw-bestand, schiet de GX200 er vijf achter elkaar in vier seconden. In combinatie met de ‘snap’ autofocus, waarin je vrijwel zonder vertraging kan scherpstellen, maakt dit de camera ideaal voor snelle snapshots en straatfotografie.


Ruisprestaties

Dat je zorgeloos in RAW (Adobe DNG) kunt schieten is maar goed ook. Want ondanks de nieuwe beeldprocessor blijft beeldruis een zwak punt. Jpg-bestanden raken snel detaillering kwijt door ruisreductie en de resultaten op iso-waarden boven de 400 zijn zeer beperkt bruikbaar.

Ergonomie

De GX200 blinkt uit in bouwkwaliteit en bediening. De magnesium behuizing is perfect afgewerkt en ligt dankzij de rubberen bekleding aan voor en achterzijde heerlijk in de hand.
Net als bij veel dslr-camera’s heb je aan de voorzijde een instelwiel, waarmee je bijvoorbeeld het diafragma instelt. Aan de achterzijde vind je een multifunctioneel pookje. Druk het in en je roept een snelmenu op, wat zelf te configureren is met vier opties naar keuze. Daarnaast heb je twee programmeerbare Fn-knoppen en drie custom-modi tot je beschikking. Ook de
elektronische waterpas uit de GR II is nu te vinden in de GX200.


EVF

Optioneel kan een elektronische zoeker (VF-1) op de flitsschoen gemonteerd worden. Een leuke gadget, die je ook kunt kantelen. Zo kijk je van bovenaf de camera in, wat creatieve standpunten en onopvallend fotograferen een stuk makkelijker maakt. Een andere ‘must have’ accessoire is de eenvoudige maar erg praktische LC-1 lensdop. Deze scharniert automatisch open en dicht bij het in- en uitschakelen van de camera.

Oordeel

  • Snelheid
  • Bediening
  • Uitstekende behuizing
  • DNG RAW (universeel)
  • Matige ruisprestaties

Testfoto's


8.30
12.1 CCD (1/1.7-inch) 24-72mm 12.1 CCD (1/1.7-inch) 24-72mm 12.1 CCD (1/1.7-inch) 24-72mm 12.1 CCD (1/1.7-inch) 24-72mm