Review: Redged TSC-424 met RNB-1 balhoofd

jesse kraal 6879 0
Een statief is door zijn langgerekte vorm eenvoudigweg niet het meest praktische stuk bagage. Als je licht bepakt op reis gaat is het formaat en het gewicht van een ‘gewoon’ statief dan ook snel teveel. Een reisstatief kan in dat geval uitkomst bieden.

In dit geval bekijken we een carbon statief van Redged, de TSC-424, samen met het compacte balhoofd RNB-1.

Carbon

Het statief heeft poten van carbon, voor een lager gewicht en een groter schokabsorberend vermogen. De poten kun je 180 graden omklappen, zodat het statief in zijn kortste vorm nog maar 38 centimeter meet.

Je kunt ze ook onafhankelijk van elkaar in een andere hoek vastzetten en daarmee kun je het statief slechts 12,5 centimeter boven het oppervlak laten uitkomen. Hiervoor moet je wel een deel van de middelkolom demonteren.

Voor macro-opnamen kun je de middenkolom ondersteboven in het statief zetten om dichter bij je onderwerp te komen. Je camera hangt dan natuurlijk wel op zijn kop.

Reded TSC-424

Gewicht en stabiliteit

De combinatie van statief en balhoofd heeft een gewicht van 1,2 kg maar kan toch een belasting aan van 6 kg. De kop is in dit geval de beperkende factor, de poten kun je met maximaal 8 kg belasten.

De stabiliteit is iets minder dan die van een vergelijkbaar ‘normaal’ statief, maar voor een klein reisstatief erg goed. Je kunt er voor kiezen de middenkolom niet uit te schuiven, je hebt dan wat minder hoogte maar de stabiliteit neemt verder toe.

Geen spikes

Het is jammer dat Redged de pootjes niet heeft voorzien van uit te draaien spikes. Zeker als je veel in de natuur bent, kunnen de gladde rubberen pootjes soms iets te weinig grip bieden.

Deze review verscheen eerder in DIGIFOTO Pro 3.2011

Adviesprijs: €249,- (statief), €79,- (balhoofd) Max. hoogte: 141 cm Min. hoogte: 12,5 cm Lengte opgevouwen: 38 cm Max. belastbaarheid: 8 kg (statief), 6 kg (balhoofd) Gewicht: 0,9 kg (statief), 0,33 kg (balhoofd)
Zeer compact en licht Goede stabiliteit voor formaat
Geen spikes
9.00
De Redged TSC-424 laat zich zeer compact opvouwen en is licht van gewicht. In combinatie met het RNB-1-balhoofd komt het totaalgewicht slechts zo'n 1,2 kilogram. De stabiliteit is goed, al kan het compacte reisstatief niet tippen aan grotere high-end statieven. Ondanks het gebruik van carbon is de prijs relatief laag gebleven.
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse