Review: Raw Therapee 2.4

Redactie 3436 0
Raw Therapee is een gratis raw-converter voor Windows en Linux. Voor een gratis pakket biedt het erg veel features. Maar werkt het programma in de praktijk net zo goed als de commerciële alternatieven?

Raw Therapee is gebaseerd op dcraw, een open source programma ontwikkeld om raw-bestanden van elke camera op elk besturingssysteem te kunnen ontwikkelen.
De grijze interface van Raw Therapee is overzichtelijk en duidelijk. Aan de rechterkant zitten vijf tabbladen (Exposure, Detail, Color, Transform en Metadata) met daaronder de nodige knopjes voor alle bewerkingen. Alle knoppen en schuifjes hebben duidelijke namen, je kunt dus direct aan de slag zonder eerst een dikke handleiding door te hoeven lezen.

Het programma heeft alle functies die in je in een raw-convertor zou kunnen verwachten. Curves, shadow/highlight, belichting, witbalans, ruisreductie, correctie van lensfouten en een uitgebreide kanaalmixer; het is allemaal aanwezig. Lokale bewerkingen zijn niet mogelijk. Jammer is ook het ontbreken van een split-toning-functie, om de schaduwen en hoge lichten apart te kunnen voorzien van een 'kleurtoon'.

Sterk punt van Raw Therapee is de nette omgang met IPTC-gegevens, zoals de beschrijving en trefwoorden. Het programma laat deze informatie volledig intact, terwijl vele andere converters deze rücksichtslos verwijderen.

Snelheid

De snelheid van Raw Therapee is, zeker voor een gratis pakket, goed te noemen. De voovertoningen van 4GB aan RAW-bestanden werden binnen enkele seconden van een CF-kaartje ingeladen. Ook zie je vrijwel 'real time' het resultaat van bewerkingen, wat zelfs bij sommige commerciële pakketten wel eens anders is.
Het omzetten van de raw-bestanden gaat ook redelijk snel. De snelheid van Adobe Camera Raw haalt Raw Therapee niet, maar het is wel een stuk sneller dan BreezeBrowser. De batch-functionaliteit werkt prima; met ctrl-q of het knopje met de radertjes plaats je de afbeelding(en) in de queue en worden ze omgezet terwijl je verder kunt werken.


De interface is helder en overzichtelijk. Het pakket bevat redelijk wat opties om de raw­omzetting te beïnvloeden.

7.00
Windows XP/Vista, Linux gratis www.rawtherapee.com Windows XP/Vista, Linux gratis www.rawtherapee.com Windows XP/Vista, Linux gratis www.rawtherapee.com Windows XP/Vista, Linux gratis www.rawtherapee.com Windows XP/Vista, Linux gratis www.rawtherapee.com Windows XP/Vista, Linux gratis www.rawtherapee.com Windows XP/Vista, Linux gratis www.rawtherapee.com Windows XP/Vista, Linux gratis www.rawtherapee.com
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie