Review QNAP Turbo vNAS TVS-471

Review QNAP Turbo vNAS TVS-471: Je eigen cloud voor 4K-video

Jasper van Bladel 1329 0
Als je opzoek bent naar een goede manier om je foto's en video's op te slaan, kom je tegenwoordig al snel uit bij een NAS. Een NAS maakt het mogelijk om al je data op één plek op te slaan, waarna je er met al je devices direct bij kan. De TVS-471 van QNAP is geoptimaliseerd voor 4K-video en misschien wel de meest complete NAS op de markt.

De QNAP TVS-471 heeft een strak en rustig design met een bijna minimalistisch ontwerp. Op de voorkant zitten vier onopvallende knoppen, een scherm aan dat alleen zichtbaar is als het nodig is en drie kleine LED-lampjes die subtiel knipperen als het apparaat in werking is.

De TVS-471 heeft een Dual-core Intel i3 3.5 GHz processor en beschikt standaard over 4 GB aan RAM geheugen in twee geheugenslots, wat uit te breiden is tot 16 GB. De NAS beschikt over vier bays waar zowel 3.5- als 2.5-inch harde schijven in passen die in totaal maximaal 32 TB aan data kunnen opslaan. Om de NAS op je netwerk(en) aan te sluiten zitten op de achterkant vier GbE poorten, wat uit te breiden is tot acht.

Praktisch

Het installeren van de NAS is kinderlijk eenvoudig en voor de mensen die er toch een beetje moeite mee hebben heeft QNAP een duidelijk tutorial op hun website staan die stap voor stap uitlegt hoe je de NAS kan instaleren. De QNAP TVS-471 is uitermate geschikt voor 4K video. Door de grote hoeveelheid werkgeheugen kan de TVS-471 makkelijk, in real-time video's transcoderen en converteren, zodat je direct je video's kan bekijken in hoge kwaliteit. Met de TVS-471 is het zelfs mogelijk om via meerdere devices, verschillende videobestanden af te spelen zonder kwaliteitsverlies of haperingen in het beeld. Ook is mogelijk de TVS-471 te gebruiken als pc door hem simpelweg met een hdmi-kabel aan te sluiten aan je beeldscherm. Je kan dan direct bij alle bestanden die op de NAS staan opgeslagen, maar het is ook mogelijk om apps te downloaden om bijvoorbeeld te internetten, facebook te checken of video's te bekijken via YouTube.

Conclusie

De QNAP TVS-471 is een erg complete NAS. Of je nou alleen geïnteresseerd bent in opslag, of de NAS wil gebruiken als compleet media-station, met de TVS471 ben je aan het juiste adres. Installatie gaat zeer eenvoudig en de NAS en de user interface werkt erg intuïtief en soepel. Video's bekijken op meerdere devices gaat vloeiend en zonder problemen en datatransfer gaat vrij snel. De prijs is wel aan de hoge kant, zeker als je bedenkt dat je er nog harde schijven bij moet kopen.

Specificaties

Bays: 4
Opslagcapaciteit: 32TB (4x 8TB)
Aansluitingen: 4x Gb-ethernet, 3x usb 3.0, 2x usb 2.0, 1x HDMI
CPU: Dual-core Intel Core i3-4150 3.5 GHz Processor
RAM: 4GB (Uitbreidbaar tot 16GB)
Adviesprijs: € 1099,- (exclusief harde schijven)

Info: qnap.com/nl

NAS en 4K

Het opslaan van een video in 4K is natuurlijk niet heel lastig voor een NAS, behalve dat het vrij grote bestanden zijn. Het probleem zit hem dan ook niet in het opslaan, maar vooral in het streamen en afspelen. Veel devices zoals smartphones en tablets kunnen geen 4K videobestanden afspelen. Wil je alsnog soepel de video's kunnen bekijken, en wil je niet voor elk device een andere versie opslaan, dan moet de NAS het bestand transcoderen. De QNAS TVS-471 kan dit terwijl je de video kijkt, op meerdere devices tegelijk.
 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper