Review: Qnap TS-469L TurboNAS

Julian 4996 2
Een NAS is feitelijk een computer die ruimte biedt aan meerdere schijven en specifiek bedoeld is als opslagmedium binnen een netwerk. Ideaal voor het back-uppen van je fotoarchief. Deze Qnap TS-469L TurboNAS biedt daarnaast nog vele interessante opties, zo kun je het apparaat eenvoudig omtoveren tot een compleet multimediasysteem om je muziek, films en foto's op je tv af te spelen.

De Qnap TS-469L biedt ruimte aan maximaal vier harde schijven van 3,5- of 2,5-inch. De NAS is voorzien van een dualcore 2,13Ghz Intel Atom-processor en 1GB werkgeheugen, dat je nog kunt uitbreiden naar 3GB. Aan aansluitmogelijkheden geen gebrek: op de Qnap vind je twee gigabit ethernetpoorten, hdmi, vga, 2x USB 3.0, 2x eSata en een usb 2.0-poort aan de voorkant.

Aangezien het apparaat veel meer is dan alleen een extern opslagstation, is de Qnap niet 'plug and play'. Gelukkig hoef je geen hardcore nerd te zijn om uit de voeten te kunnen met het apparaat, er is een onlinehulp voor het installeren en een uitgebreide handleiding vind je op de meegeleverde cd-rom. Wil je optimaal gebruik maken van de - vrijwel eindeloze - mogelijkheden van de TurboNAS, dan is het raadplegen van de handleiding aan te bevelen.

Qnap TS-469L

Raid

Voor de hand liggend is de mogelijkheid je fotocollectie veilig te stellen met een reservekopie op de NAS. Voor dat doel hebben wij twee 2TB-schijven in de TS-469L gehangen en deze ingesteld op RAID-1. In dat geval dupliceert het apparaat de eerste schijf op het tweede exemplaar. Mocht een van de schijven uitvallen, dan heb je nog een back-up. Je kunt er ook voor kiezen om de schijven alleen als opslag en niet als back-up te gebruiken. Je kunt dan nog altijd een back-up maken naar een externe schijf die je aan de NAS hangt, ook is er ondersteuning voor Apple Timemachine en kun je back-uppen naar clouddiensten.

Applicaties

Je kunt echter veel meer met de Qnap. Aangezien het een opzichzelfstaande computer is, kun je ook programma's instaleren. Er zijn diverse applicaties beschikbaar, die je via het administratiescherm met een klik kunt installeren. Zo kun je de Qnap gebruiken als server voor Google Drive. Je bent dan niet meer afhankelijk van de ruimte die Google je beschikbaar stelt, je kunt zoveel opslaan als jouw schijven dat toelaten. Toch kun je nog steeds met je tablet, smartphone, of vanaf een andere pc via Google Drive je bestanden benaderen.

Mediacenter - XBMC

Waar we ook erg van gecharmeerd zijn, is de mogelijkheid het apparaat in te zetten als volwaardig mediacenter. Via het eerder genoemde administratiescherm installeer je met een paar muisklikken XBMC op de Qnap. Dit is een populair open-source-mediacenterprogramma wat er niet alleen prachtig uitziet maar ook erg handig is. Je voert XBMC de map waar je media (films, series, foto's, muziek) staat en alles wordt in een nette interface gegoten inclusief omschrijving, filmposters en album-art. Hier komt de hdmi-poort van de Qnap kijken, sluit je de TurboNAS aan op je hdtv, dan heb je een kant-en-klaar mediacenter. Ook handig om je foto's direct op groot scherm te tonen. Een afstandbediening wordt meegeleverd.

AwardConclusie

Het prijskaartje is in eerste instantie misschien even schrikken, maar bedenk wel dat deze Qnap TS-469L feitelijk een complete computer is. De NAS weet het nuttige (opslag en back-up van je fotoarchief) te combineren met het leuke (prachtige mediacenterfunctionaliteit) en dat maakt dat dit apparaat zijn geld zeker waard is. Voor de semiprofessionele fotograaf en veeleisende thuisgebruiker biedt deze NAS een enorme hoeveelheid mogelijkheden.

Prijs: ca. 575 euro (exclusief hdd's)
Info: www.qnap.com

Deze review verscheen eerder in DIGIFOTO Masterclass 1.2013

afbeelding van Anonymous

Lekker stukje reclame, wat betalen ze daarvoor?

afbeelding van Jim Mohnen

Heb de Nas uitgebreid getest maar de features die U zegt zijn leuk maar werken rampzalig xbmc hakkelt youtube filmpjes is een ramp en de photostation is nog erger als je deze in je website wil opnemen op de computer is hij ook langzaam en met veel fotos niet meer overzichtelijk . Ik had een synology 209II+ die werkte met fotos veel beter ruil de qnap weer in en neem weer een Synology DS 1513+