Review: Pocket Wizard Plus IV

Review: Pocket Wizard Plus IV

Dre de Man 2845 0
Pocket Wizard is al zo’n twintig jaar voor veel fotografen dé manier om flitsers en camera’s radiografisch op afstand te bedienen. De Pocket Wizard IV heeft er nu een extra flitsschoen bij, die TTL-compatibel is met de meeste Canon, Nikon en Panasonic camera's en flitsers evenals enkele Fuji en Olympus-modellen. Hoe werkt hij in de praktijk?

Versie IV is al op de tast te onderscheiden van zijn voorganger: de hele transceiver (een combinatie va zender en ontvanger) is nu negentig graden gedraaid, zodat hij een heel klein beetje lijkt op een flitser. Beide flitsschoenen (onder en boven) zijn van een zeer degelijke metalen constructie, zodat ook met een zwaardere flitser op de IV geen probleem zal ontstaan.

Pocket Wizard Plus IV

De onderste flitsschoen geeft het TTL-signaal van de camera door aan de bovenste van de onderste flitsschoen. Het TTL-signaal wordt echter niet aan de andere triggers doorgegeven, maar Pocket Wizard heeft daarvoor andere, camera-specifieke zenders en ontvangers. Deze combinatie zal echter in veel situaties ook goed voldoen: je gebruikt TTL- voor de flitser die direct op je onderwerp gericht is en stelt de belichting van de achtergrond handmatig in. Dat werkt prima, zoals deze foto van beeldend kunstenaar Theodora Plas laat zien:

Theodora Plas met Pocket Wizard

Verder blijven alle goede eigenschappen van de vorige versies gehandhaaft: uiterst betrouwbare signaaloverdracht over 240m (met de mogelijkheid het signaal weer 240m extra te verlangen, zij met ene iets langzamere filtssynchronisatietijd), het triggeren van externe camera’s.

Een greep uit de overige eigenschappen: De Plus-IV heeft een intuïtieve user interface waar alle kanalen, zones en modi gemakkelijk kan worden ingeschakeld via een soft-touch toetsenbord, met een verlicht lcd-scherm. Er zijn 32 kanalen (16 standaard plus 16 Quad-Zone Activeren kanalen), en vier groepen. Zowel camera’s als flitsers kunnen door het half indrukken van de ontspan- of testknop uit de stand-by-stand gehaald worden, wat enorm helpt bij energiebesparing en lege batterijen voorkomt. Door de Auto-Sensing Transceiver technologie, kan de Plus IV Transceiver intelligent schakelen tussen zender- en ontvangermodi, hij werkt met snelheden tot 14,5 FPS. Er kan een externe voeding aangesloten worden en de Pocket Wizard heeft een aansluiting voor een firmware-upgrade.

Pocket Wizard Plus IV tas

Testen

Het testen van de Pocket Wizard IV (met de Nikon D500 en twee Nikon SB-5000’s) was een beetje saai, want hij deed gewoon alles wat hij moest doen en beantwoordde aan alle specificaties. Het spannendste was nog ervoor te zorgen dat de verlichting bleef branden en dat de cameraflits afging binnen de belichtingstijd, maar met een asisstente en de Pocket Wizard zelf lukte dat ook.

Maar juist het feit dat alls gewoon goed werkte, is ook de reden om dit systeem te gebruiken: met al zijn extra mogelijkheden kies je voor een systeem dat het altijd doet en juist in de vrij chaotische situaties met meerdere externe camera’s en flitsers is dat uiterst belangrijk. Een vergelijkbare betrouwbaarheid vind je waarschijnlijk alleen bij sommige camera-eigen systemen, maar die zijn minder uitgebreid.

Info: Pocketwizard en www.mamiya.nl

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre