Review: PhotoAcute Studio 2.81

Redactie 615 0
PhotoAcute Studio 2.81 lijkt de toverstaf van Merlijn: verbeter je foto's met hdr-technieken, maak ze ruisvrij zonder details te verliezen, vergroot ze tot vier keer de normale resolutie, verruim de scherptediepte en verwijder hinderlijke, bewegende objecten.

High Dynamic Range (HDR)
Eenvoudig gezegd: met HDR vergroot je de kleurdynamiek door bij voorkeur drie beelden van dezelfde situatie maar met verschillende belichtingsstanden over elkaar te leggen. De meest gangbare HDR-toepassing is het samenvoegen van de drie autobracketingfoto's: beelden die vlug achter elkaar in de repeteerstand (burst) zijn gemaakt: een onderbelichte, een normaal belichte en een overbelichte versie.

Creatieve HDR-liefhebbers mixen bijvoorbeeld beelden met verschillende iso-waarden of passen een van de bronbeelden handmatig aan. Kijk onder meer naar de beelden van Flickr Digifoto Pro-lid Artie, op het snijvlak van reële wereld en surrealisme.

PhotoAcute heeft ook zo'n HDR-optie, maar geeft je niet veel speelmogelijkheden. Daardoor kan het resultaat teleurstellend en fletser zijn dan wat we met dezelfde bronbeelden voor elkaar kregen met het eerder geteste PhotoMatrix Pro (DIGIFOTO Pro Magazine editie 2/2007).


Flets HDR resultaat met PhotoAcute Studio


HDR-foto gemaakt in Photmatix met dezelfde bronbestanden

Een simpele vingeroefening met autobracketing levert afgevlakte resultaten op, zie de afschuwelijke wolkenpartij in het PhotoAcute-resultaat:

Versus het resultaat verkregen met PhotoMatix Pro:

Verbluffende trucs zijn alleen weggelegd voor de beste tovenaars en zo is het ook met PhotoAcute Studio. Je moet meer verstand van beeldbewerking hebben of veel proberen om te komen tot wat je wilt. Dan nog, liefhebbers van HDR-foto’s kunnen zich beter wenden tot het concurrerende pakket PhotoMatix.

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie