Review: Panasonic Lumix GX800

Review: Panasonic Lumix GX800

Jasper van Bladel 2091 0
De nieuwe Panasonic Lumix GX800 is een instapmodel, maar is alles behalve standaard. Met onder andere 4K, 4K-Photo en bijzondere selfie-kwaliteiten is de nieuwe instap systeemcamera van de Japanse fabrikant veelbelovend. We hebben hem voor je getest.

Een instapmodel hoeft niet per se spartaans en saai te zijn, dat heeft Panasonic goed begrepen met deze Lumix GX800. Dat begint al met het uiterlijk: de camera ziet er gewoon heel erg leuk uit. Een retro-design dat veel mensen visueel bekend zal voorkomen. Hij is erg stijlvol en lijkt zo uit de jaren zeventig weggelopen te zijn. Des te leuker is het als je vervolgens verder kijkt en ontdekt dat de rest van de camera bijzonder modern en innovatief is.

Want ook hier: de GX800 mag dan een instapmodel zijn in het segment van de compacte systeemcamera’s, hij is toch uitgevoerd met diverse erg handige en leuke features. Die functies, zoals 4K Photo en video, Post Focus en Focus Stacking kennen we van andere modellen van de fabrikant en we vinden het te prijzen dat ze ook in dit model camera terug zijn te vinden.

De Lumix GX800 heeft een 16-megapixelsensor zonder laagdoorlaatfilter. Het weglaten van zo’n filter zorgt voor nog scherpere foto’s, goed nieuws dus. De Venus Engine zorgt voor de beeldverwerking en de camera heeft een maximale iso-waarde van 25.600. De scherpstelling wordt verzorgd door een contrast-autofocussysteem dat mooi snel scherpstelt. Ook in het donker, al wordt het systeem dan een handje geholpen door een hulplicht.

De camera ziet er zoals gezegd erg leuk en stijlvol uit en de materialen voelen ook goed aan. Wat zilver is, is van metaal en ook de rubberen delen hebben een mooie structuur en voelen goed aan. De draaiknoppen draaien zonder speling en zijn voelen erg stevig. De kleine opklapflitser klapt met een kordate slag uit de camera en voelt ook stevig aan. Kortom: de Lumix GX800 voelt gevoelsmatig duurder aan dan dat hij eigenlijk is.

Compact

De camera is bijzonder compact, zowel in de diepte als in de hoogte. Hij past gemakkelijk in een jaszak, zeker als je er een bescheiden lens op monteert. Standaard wordt de Lumix GX800 geleverd met een zilveren Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH. lens die qua uitstraling en maat prima bij de camera past. Voordat je ermee kunt fotograferen moet je hem alleen nog even uitschuiven, maar dat ben je na enkele keren gewend.

4K-Photo

4K is niet uniek meer, maar Panasonic onderscheidt zich door diverse op die techniek gebaseerde extra functies te bieden. Zo heb je 4K-Photo waarmee je precies dé goede foto uit kunt kiezen uit een reeks opnames. Als je bijvoorbeeld een rennende hond of een spelend kind fotografeert kan het soms moeilijk zijn om precies het goede moment op de foto te krijgen. Met 4K-Photo zijn die zorgen verleden tijd, want als je deze functie gebruikt zit de goede foto er eigenlijk altijd tussen.

Met de Lumix GX800 kun je verschillende 4K Photo modi zoals 4K burst en 4K Pre-burst. Met 4K burst maak je 2 seconden lang constant opnames, 60 in totaal. Daaruit kun je vervolgens je favoriete foto kiezen. 4K Pre-burst houdt eigenlijk hetzelfde in, met de uitzondering dat je niet eerst op de sluiterknop hoeft te duwen. Hij begint meteen met opnemen en stopt de opnamereeks juist als je op de knop drukt. Heel slim, want zo mis je hét moment zeker niet. Overigens is er ook nog de mogelijkheid om zelf de lengte van je 4K-Photo opname te bepalen, de opname-reeks begint en eindigt dan op een door jou gekozen moment met een klik op de sluiterknop.

Post Focus

Een van de leukste en meest interessante opties is Post Focus, een functie die we al uit andere camera’s van Panasonic kennen. Ook in de Lumix GX800 kun je na het maken van je foto het scherpstelpunt bepalen. Dat is natuurlijk best een unieke mogelijkheid. Zo kun je naderhand bepalen op welk gedeelte van je foto je de nadruk wilt leggen. En: je maakt nooit meer een onscherpe foto. Tenminste, bewegingsonscherpte kun je er natuurlijk niet mee opheffen. Maar een focus die nét op het verkeerde punt in je foto ligt wel, je verschuift naderhand simpelweg de scherpte een klein stukje!

Selfies

De selfie heeft zich in enkele jaren ons woordenboek in gewurmd en Panasonic speelt daar mooi op in met de Lumix GX800 door deze camera specifieke selfie-functies. Zo kan via 4K-Photo de ideale (groeps)selfie gemaakt worden waar iedereen lachend op staat. Of als er net een bus langskomt tijdens het maken van de foto, kun je achteraf eenvoudig de foto zonder bus uitkiezen. Vanzelfsprekend kan het 3 inch touchscreen ook om worden geklapt, zodat de camera in Self Shot modus terechtkomt. Ook is er een Hands-free functie waardoor je gemakkelijk via de zelfontspanner kunt fotograferen en ook herkent de camera momenten waarin twee gezichten dichter bij elkaar gebracht worden. Hij maakt dan automatisch een foto. Leuk is ook de panorama-functie bij selfies.

Creatief

De Lumix GX800 biedt daarnaast ook allerlei functies om je foto’s zo creatief mogelijk te maken. Zo zijn er scenestanden voor bloemen, nachtopnames, glinsterend water en zelfs een romantische zonsondergang. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor Soft Skin voor een mooie huid in portretten. Die standen zijn heel gemakkelijk tevoorschijn te toveren, zodat je snel tussen de verschillende mogelijkheden kunt schakelen. Ben je een liefhebber van timelapse- of stop motionfilmpjes? Ook dat kan de GX800. Panasonic zou Panasonic niet zijn als de GX800 niet goed zou kunnen filmen. Dat kan in 4K en Full HD en ook bezit de camera diverse extra’s op filmgebied. Zo kun je bijvoorbeeld een teleconverter inschakelen en is diffractiecompensatie en stabilisatie beschikbaar.

Conclusie

De Panasonic Lumix GX800 is een mooie toevoeging aan het gamma van Panasonic. De camera is stijlvol, goed gebouwd en bovendien bijzonder innovatief met de Post Focus en de 4K-functies. En vergeet ook de uitgebreide mogelijkheden om er selfies mee te maken niet. De GX800 is al met al een echte aanrader.

Beoordeling 

Beeldkwaliteit: 7
Snelheid: 8
Behuizing: 8
Prijs / kwaliteit: 9

Specificaties

Prijs: € 549.- (inclusief kitlens)

Info: panasonic.com/nl

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper