Review: Panasonic LUMIX G VARIO 12-60mm

Review: Panasonic LUMIX G VARIO 12-60mm

Nadja Geskus 2758 2
Panasonic zet al een aantal jaren vol in op mirrorless, met de Micro Four Thirds camera’s en objectieven. De 12-60mm is een van de nieuwste aanvullingen op objectievengebied en wordt als standaardobjectief geleverd bij enkele Panasonic LUMIX-camera’s. We testen dit flexibel inzetbare objectief.

Met de 12-60mm f/3.5-5.6 komt Panasonic met een zeer bruikbaar en flexibel inzetbaar objectief. De 12mm (24mm op kleinbeeld) is een handige groothoek, terwijl het objectief op de uiterste zoomstand bij een zeer adequate 60mm (omgerekend 120mm) uitkomt. Kortom, een objectief dat voor veel situaties geschikt is. Fotograferen in een caravan gaat prima, maar ook een vogel op dertig meter afstand ligt binnen de mogelijkheden.

Compact

Het nieuwe objectief maakt een zeer stevige en degelijke indruk. De materialen zijn van een goede kwaliteit en in- en uitzoomen gaat soepel en met een fijne slag. De maat van het objectief is mooi in verhouding met de compacte camera’s van het merk. Met de 12-60mm en bijvoorbeeld een Lumix GX8 heb je qua grootte een bescheiden systeem in je fototas. Ook past de combinatie gemakkelijk in een normale rug- of schoudertas.

Elementen

Het objectief beschikt over drie asferische lenzen en één ED-lenselement (Extra-low Dispersion). Dit laatste element voorkomt vervorming en alle lenselementen zijn voorzien van meerdere coatings om dubbelbeelden en schitteringen tegen te gaan. Dit alles samen zorgt voor optimale resultaten, zelfs bij helder zonlicht. De zeven lamellen van het diafragma vormen een ronde opening, die zorgdragen voor een prachtige achtergrondonscherpte.

Review: Panasonic LUMIX G VARIO 12-60mm

Optisch

Optisch presteert het objectief goed. Verrassend zijn de prestaties bij weinig of moeilijk licht, die zijn meer dan voldoende. De 12-60mm heeft ingebouwde beeldstabilisatie, maar werkt ook samen met de sensorshift-beeldstabilisatie van de Lumix-camera’s. Uit de hand fotograferen bij weinig licht is mogelijk met dit kitobjectief.

Goud AwardConclusie

Alles bij elkaar optellend is de nieuwe 12-60mm f/2.5-5.6 van Panasonic een zeer bruikbaar objectief, voor uiteenlopende situaties. Het kitobjectief is compact, water- en stofbestendig en voelt kwalitatief meer dan goed aan. Kortom: een waardevolle uitbreiding.

Beeldkwaliteit  4.5
Bediening  4.5
Snelheid  5 
Behuizing  5
Prijs-kwaliteit  4.5

Specificaties

Adviesprijs: € 449,95
Diafragma f/3.5- f/22
Filtermaat 58 mm
Min. Focusafstand  25 cm
Opbouw 11 elementen in 9 groepen (3 asferische lenzen, 1 ED-lens)
Geschikt voor Micro Four Thirds
Info www.panasonic.nl

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Rinie

Wat een geweldige review! Chapeau! Chapeau!

afbeelding van peterx

hmm 2.5? vermoedelijk een typo: is het niet 3.5-5.6?