Review: Panasonic Lumix G 25mm

Review: Panasonic Lumix G 25mm

Nadja Geskus 1897 0
De nieuwe Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH is Panasonic’s antwoord op de behoefte aan een goedkoop 25mm prime-objectief voor systeemcamera’s met een Micro Four Thirds-sensor. Door indrukwekkende eigenschappen als een diafragma van f/1.7 en een geruisloze stappenmotor om scherp te stellen, wil Panasonic een allround prime-objectief afleveren met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Wij testten dit objectief uitgebreid om te zien of het bedrijf hierin is geslaagd.

Panasonic Lumix G 25mm

Dat de Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH wordt geprofileerd als een allround-objectief is ten eerste terug te zien in de 25mm brandpuntafstand. Op een Micro Four Thirds-sensor geeft dit namelijk een vergelijkbare kijkhoek met die van een standaard 50mm-objectief op een fullframe-camera. Dit zorgt ervoor dat het objectief wijd genoeg is om veel in beeld te krijgen, maar nog steeds de mogelijkheid biedt om op één voorwerp of persoon te focussen.
Hoewel de Lumix G 25mm f/1.7 het goedkoopste prime-objectief is van Panasonic, is de behuizing degelijk afgewerkt met stevig kunststof en een metalen lensvatting. Ook de scherpstelring voelt stevig aan en draait net zo soepel als die van de duurdere Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH. De goede afwerking geeft vocht en stof minder kans om binnen te dringen, maar het objectief is er niet speciaal voor afgedicht.

Dat het objectief voor allround gebruik is ontworpen, uit zich ook in het gewicht. Met slechts 125 gram is het objectief goed in balans op onze testcamera, een Panasonic Lumix GH4. Met een lengte van 52mm is het objectief daarbij compact en makkelijk mee te nemen op reis. Door het interne scherpstelmechanisme roteert het front-element niet tijdens het scherpstellen en blijven de fysieke dimensies van het objectief gelijk. Hierdoor past er bijvoorbeeld makkelijk een lineaire polarisatiefilter op met een filtermaat van 46mm.

De interne autofocus van de Lumix G 25mm f/1.7 functioneert prima en presteert zelfs bij weinig licht redelijk goed op de GH4. Panasonic heeft het objectief voorzien van het LUMIX G AF-systeem, waardoor het in combinatie met de GH4 mogelijk is om met zeven frames per seconde bewegende onderwerpen te volgen en scherp te houden. Naast dit systeem is het ook mogelijk om handmatig en nauwkeurig scherp te stellen vanaf 25 centimeter.

Hoewel de stille scherpstelmotor in het objectief zich goed leent voor videowerk, is er geen optische stabilisatie in het objectief aanwezig, wat een gemiste kans is. Zeker gezien de Lumix-systeemcamera’s juist bekend staan om hun uitstekende video-mogelijkheden. Een trillend videobeeld kan heel storend zijn en is niet altijd achteraf te corrigeren. Voor het fotografeerwerk is de afwezige optische stabilisatie minder belangrijk en dit kan deels worden gecompenseerd door de grote diafragmaopening, die fotograferen bij weinig licht mogelijk maakt.

Review: Panasonic Lumix G 25mm

Optische prestaties

De Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH bestaat uit acht elementen in zeven groepen, waarvan twee asferische elementen bolvormige afwijkingen en andere vervormingen moeten voorkomen. Eén van de elementen is een Ultra High Refractive-indexlens, die de kleine afmetingen van het objectief mogelijk maakt en moet zorgen voor een egale belichting. Toch is er wat vignettering aanwezig tot een diafragma van f/5.6, waarna deze nagenoeg verdwenen is.

Ook is de middenscherpte bij een open diafragma op f/1.7 prima, maar de hoekscherpte is op die stand wat minder goed. Vanaf een diafragma van f/5.6 is zowel de hoek- als de middenscherpte uitstekend. Ook zijn er soms chromatische aberraties zichtbaar bij f/1.7, die niet meer zichtbaar zijn vanaf f/5 of hoger. Dit zijn uitstekende prestaties voor een objectief uit deze prijsklasse.

In tegenstelling tot de duurdere Panasonic Leica 25mm f/1.4, heeft de Lumix G 25mm f/1.7 af en toe last van 'lensflare' bij direct tegenlicht. Op dit vlak zijn duidelijk kosten bespaard door Panasonic; er is geen speciale coating aangebracht om dit tegen te gaan. Het is dan ook zeker aan te raden om op zonnige dagen de meegeleverde zonnekap te gebruiken. Achtergrondonscherpte is veelal rustig en vloeiend, maar oogt ietwat onrustig in de lichte delen.

Tot slot maakt het objectief gebruik van de optie in Micro Four Thirds-camera’s om geometrische vervormingen automatisch in de camera te corrigeren. Dit, in combinatie met het asferische element, zorgt ervoor dat er amper sprake is van distorsie op de foto’s.

Goud AwardConclusie

De Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH voldoet op veel vlakken aan de behoefte voor een goedkoop allround 25mm prime-objectief voor Micro Four Thirds-systeemcamera’s. Het objectief is licht, compact, redelijk goed afgewerkt en beschikt over een grote diafragmaopening. Daarnaast heeft de Lumix G 25mm f/1.7 ASPH een geruisloze stappenmotor om intern scherp te stellen en gebruikt het (in combinatie met de Panasonic Lumix GH4) het LUMIX G AF-systeem om in allerlei omstandigheden de focus te bewaren. Wel is het jammer dat het objectief niet beschikt over optische beeldstabilisatie, wat het ondanks de geruisloze stappenmotor minder geschikt maakt voor videowerk. Toch zou de Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH een goede aanvulling kunnen zijn op bijvoorbeeld een standaard kitobjectief, zeker vanwege de goede prijs en prima optische prestaties.

Beoordeling

Scherpte 4/5
Vervormingen 4/5
Autofocus 5
Behuizing 4/5
Prijs / Kwaliteit 5

Specificaties

Adviesprijs € 199,95
Diafragma f/1.7 – f/22
Filtermaat 46mm
Min. Focusafstand 25 cm
Afmetingen 52 x 60 mm
Gewicht 125 gram
Opbouw 8 elementen in 7 groepen (2 asferische lenzen, 1 UHR-lens)
Beeldstabilisatie Nee
Accessoires  Zonnekap, objectieftas

Review: Panasonic Lumix G 25mm

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja