Nikon Coolpix P900 - Snelheidsmonster met krachtige zoom

Review: Nikon Coolpix P900 - Snelheidsmonster met krachtige zoom

Redactie DIGIFO... 7546 1
Nikon heeft de Coolpix P900 uitgerust met een wel heel bijzonder objectief. Het bereik van 4,3-357mm komt namelijk overeen met maar liefst 24-2000mm op een fullframe spiegelreflexcamera. En je kunt er ook nog mee vanuit de hand fotograferen. Is dit de ultieme reiscamera?

Camerafabrikanten troeven elkaar graag af op het gebied van megapixels en innovatieve functies. Sinds kort is daar ook de oorlog om het grootste zoombereik bijgekomen. Deze Nikon Coolpix P900 speelt op die vraag in. De camera is voorzien van een stevige, kunststof behuizing en de enorme zoomlens aan de voorkant springt meteen in het oog. Dankzij een flinke grip ligt de camera uitstekend in de hand. Dat is natuurlijk geen overbodige luxe bij het fotograferen bij 2000mm. Verder beschikt de P900 over een 3-inch lcd-scherm op de achterzijde en een elektronische zoeker. Beide geven een helder beeld, al zijn topmodellen vaak voorzien van schermen met meer beeldpunten die meer detail bieden.

Superzoom

De Nikon P900 mag met recht een 'superzoom' genoemd worden. Geen andere compactcamera kreeg het tot nu toe voor elkaar om het ontzagwekkende zoombereik van de P900 te evenaren. De camera heeft, net als compactcamera's, een relatief kleine sensor. Het leidt ertoe dat het 4,3-357mm-objectief overeenkomt met 24-2000mm f/2.8-6.5 op een spiegelreflexcamera met fullframe-sensor. Je kunt objecten die zich op honderden meters afstand bevinden, zonder problemen beeldvullend naar je toe halen. De maximale diafragmaopening van f/2.8 bij het groothoekbereik zorgt er bovendien voor dat de P900 behoorlijk lichtsterk kan zijn.Zoombereik P900Deze twee foto's zijn vanaf hetzelfde punt gemaakt en toont het bereik van de P900 

Stabilisatie

Met al dat zoombereik is een goed stabilisatiesysteem essentieel om nog uit de hand te kunnen fotograferen. Nikon heeft de P900 daarom uitgerust met een geavanceerde beeldstabilisatie, die ervoor zorgt dat je uitstekend uit de hand kunt fotograferen, ook wanneer je inzoomt.

Beeldkwaliteit

Nikon heeft de Coolpix P900 voorzien van een 16-megapixelsensor. Deze is van hetzelfde formaat als de sensoren die je in veel compactcamera's tegenkomt. In de praktijk is de beeldkwaliteit bij goede lichtomstandigheden en niet al teveel zoombereik prima en zijn de foto's scherp en kleurrijk. Begint het te schemeren of zoom je verder in dan 1000mm, dan begint de kwaliteit terug te lopen. De scherpte wordt minder en de iso-waarde moet omhoog, wat zorgt voor ruis, vooral vanaf  ISO 1600. Helaas is het niet mogelijk om te fotograferen in RAW-formaat.
 

Zilver AwardConclusie

Al met al heeft Nikon met de Coolpix P900 een bijzondere camera neergezet. Het enorme zoombereik zorgt voor veelzijdigheid en flexibiliteit, daarnaast doet de beeldstabilisatie goed zijn werk. Bovendien is het zo goed als onmogelijk om een dergelijk bereik op een spiegelreflexcamera te toveren, laat staan dat je de combinatie kunt tillen. Door het gebruik van een kleine sensor gaat de beeldkwaliteit bij volledig inzoomen echter achteruit en ook bij slechte lichtomstandigheden heeft de camera het moeilijk. Toch is de P900 een prima reisgenoot. Wanneer je rekening houdt met de beperkingen van de kleine sensor, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Specificaties

Adviesprijs: € 639,-
Resolutie: 16 megapixels
Beeldsensor: 1/2,3-inch CMOS
Objectief: NIKKOR-objectief met 83x optische zoom
ISO-bereik: 100-6400 (+ H1 12.800)
Scherm: TFT-LCD 3 inch
Zoeker: Elektronisch, 921.000 beeldpunten
Scherpstelling: Contrastdetectie AF
Opslag: SD, SDHC, SDXC
Afmetingen: 139,5 x 103,2 x 137,4 mm
Gewicht: 899 gram
Beeldstabilisatie: VR met lens-shift (foto's), lens-shift en elektronische VR (films)
Filmfunctie: ja

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 3
Bediening: 4,5 
Snelheid: 5 
Behuizing: 4,5 
Prijs / Kwaliteit: 4 

Info: www.nikon.nl

Deze review van de Nikon P900 verscheen eerder in DIGIFOTOPro 1.2016. Deze editie is na te bestellen via deze link.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Willem van Leuveren

De P900 is een camera voor vogelaars. Ik moet zeggen dat de kwaliteit niet tegenvalt. Zelf ben ik helemaal geen vogelaar maar ik heb mij uitstekend vermaakt in Gambia met de Nikon P900. Wel even wennen aan de tegenvallende zoeker maar het resultaat mag er zijn! http://www.regiobeeldbank.nl/regiobeeldbank/landen/gambia/birds en zie ook http://www.regiobeeldbank.nl/regiobeeldbank/landen/gambia/bijiojlo-natio...