Review: Manfrotto Pocket-statief voor je dslr

Redactie 1864 0
De MP3-D02 is een opvouwbaar statiefje voor onder je dslr. Hij oogt robuust, klein en zou het ideale maatje voor je dslr moeten zijn. Maar, bezwijkt-ie niet onder het gewicht van de camera en hoe houdt-ie zich op schuine vlakken?

Misschien ken je het wel: je zet je camera ergens neer om een foto te maken en bekijkt daarna het resultaat: schots en scheef. Manfrotto biedt een handig pocketstatiefje aan dat dit probleem moet oplossen. Ministatiefjes zijn niet nieuw, de MP3-D02 is echter zo compact dat je 'm in ingeklapte stand vrijwel onmerkbaar op je camera kunt laten zitten.

Praktijk

Het kost wat moeite om 'm onder je camera te krijgen. Het schroefje en gereedschapje om het aan te draaien sluiten niet echt lekker op elkaar aan. Een muntje van 20 cent werkt beter. Als-ie er eenmaal onder zit, kan je aan de slag. Dat schroefprobleem bestaat dan ook niet meer; het statiefje is zo compact dat het gewoon kan blijven zitten.

Allereerst een test onder de Sony A200 met een 50mm f/1.8-objectief (840 gram). Dat gaat nog prima. De camera blijft stevig staan en de pootjes zijn lekker stug. Echter, schroef je het ding onder een zwaardere camera (in ons geval een analoge Canon EOS500 met 28-135mm-objectief, samen 1070 gram), dan moet je voorzichtig zijn. De weerstand van de pootjes is net te laag om de combinatie stabiel te houden. Als deze iets hoger zou zijn geweest, zou het statiefje ook op wat zwaardere camera's zoals een 5D of D700 bruikbaar zijn.

Handigheidjes

Je hoeft echter niet bang te zijn dat je instapcamera met een kitlens voorover valt. Het statief is namelijk in alle richtingen verschuifbaar zodat je het zwaartepunt altijd wel ongeveer in het midden krijgt. Een ander handigheidje zijn de inkepingen bij de voorste pootjes die aangeven wanneer ze in een hoek van 120 graden staan. Op die manier weet je of je camera recht staat. Maar goed, dan moet je oppervlak wel waterpas zijn, anders heb je daar niets aan. Bij een schuin vlak vergt het plaatsen van je camera wat meer werk, maar de pootjes zijn onafhankelijk van elkaar te verstellen.

Vertrouwen

Het pocketstatiefje ziet er robuust uit. Het is volledig uit metaal gemaakt en de pootjes zijn van rubber voorzien. Dat wekt het vertrouwen wat nodig is om je camera tijdens een wandeling op een kei te zetten en de zelfontspanner het werk te laten doen. Heb je de foto gemaakt, laat het statief dan maar gewoon zitten. Door het compacte formaat heb je er geen last van, ook niet in een krappe cameratas.

Ook op schuine vlakken houdt het ministatief zich goed.

8.00
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie