Review: Manfrotto MH055M8-Q5 foto-video statiefkop

Redactie 2463 0
Hij staat z'n mannetje, maar heeft wel twee verbeterpunten. De statiefkop van Manfrotto werd tijdens de draaidagen bij Impossible eens flink op de pijnbank gelegd. We moesten even aan 'm wennen, maar Manfrotto heeft ons overtuigd.

Voor het maken van onze film over de Impossible-fabriek in Enschede hadden we diverse materialen in bruikleen. Eén ervan was de Manfrotto MH055M8-Q5 statiefkop die je zowel voor fotografie als voor video kunt gebruiken. Een ideale gelegenheid om de kop eens flink aan de tand te voelen.

In de praktijk

Dag 1 in de Impossible-fabriek in Enschede: onze MH055M8-Q5 met 'foto-video selector' heeft het zwaar en incasseert om de haverklap een scheldwoord. Waar zitten de knopjes die mijn primitieve duw- en trekwerk overbodig maken? De pan-bar schiet los of draait om. En hoe krijg ik in vredesnaam mijn horizon recht in de videomodus?


Tweede kans

Maar we moeten het van de tweede indruk hebben: Op de volgende draaidag is de feeling er. Ik en mijn statiefkop zijn één. En dat is nodig, want als je een fraaie film wilt maken, moet je niet om de haverklap je shot over hoeven doen. Daar wordt je geïnterviewde zenuwachtig van en jijzelf ook. Bovendien is er soms een moment wat je perse moet hebben en weg is voor je er erg in hebt. Gebruiksvriendelijk materiaal is dan een vereiste.

Na een dagje oefenen blijkt de kop met 'foto-video selector' dus best wel gebruiksvriendelijk te zijn. De draaiwieltjes zijn handig en blijven niet eindeloos vast zitten. Toch zijn er wat ergernissen: de pan-bar bijvoorbeeld die na een paar shots zwieren en draaien ietsje los raakt. En wat dacht je van de koppelingsplaat: je voelt je heel stom als je uit de hand wilt filmen maar je krijgt je camera niet meer los. Het zijn kinderziektes die bij een adviesprijs van 379 euro duur uitvallen.

De 'foto-video selector' zorgt ervoor dat je je camera bijvoorbeeld in portretstand kunt zetten en even tussendoor een foto kan maken.

Zwabberen

Terugkomend op de pan-bar: er zijn een paar nadelen. Allereerst is het aandraaien ervan heel belangrijk. Als de hendel niet goed aansluit, loop je het risico 'm los te trekken bij een pan of een tilt. Dat risico bestaat echter ook na stevig aandraaien en het maken van tien bewegende shots. De bar laat langzaam los. Echter, de regelbare weerstand in de kop is handig en goed. Het voorkomt schokken in het beeld.

De pan-bar: een zwakke schakel in wat voor de rest een stevige kop is.

8.00
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie