Review: Manfrotto 190XB+804RC2

jesse kraal 4579 0
Manfrotto’s 190-serie is al jarenlang een vaste waarde in het assortiment van de Italiaanse fabrikant. In deze review nemen we de 190XB met 804RC2 driewegkop onder de loep.

Het statief is zeer degelijk uitgevoerd, met veel metalen onderdelen. De 190XB voelt aan alsof hij voor de eeuwigheid gemaakt is, maar dat gaat wel ten koste van het gewicht. Voor een statief van dit formaat is het gewicht met ruim tweeënhalve kilo vrij hoog.

Stabiliteit

De middenkolom kun je thuislaten als je de extra hoogte niet nodig hebt, dat scheelt gewicht en komt de stabiliteit ten goede. De stabiliteit is sowieso uitstekend, de constructie met drie segmenten maakt het geheel minder compact om te vervoeren maar zorgt wel voor een stevig statief.

manfrotto rw

Verstellen

Fijn zijn de vier standen waarin je de poten kunt verstellen. Helaas is er geen mogelijkheid om de poten te voorzien van spikes.

Uitvoeringen

Manfrotto levert de 190 in een groot aantal uitvoeringen, je kunt niet alleen kiezen voor carbon of aluminium, je hebt ook de keuze uit een wel of niet kantelbare middenkolom en uit diverse statiefkoppen.

804RC2

Voor deze test gebruiken we de 804RC2 statiefkop, een zogenaamde 3-wegkop. Je kunt de kop gemakkelijk verstellen, je hebt voor elke as een eigen stelknop. De RC2 snelkoppelingsplaat is specifiek voor Manfrotto, maar past op de meeste lichte en middelzware statiefkoppen van het merk.

Deze review verscheen eerder in DIGIFOTO Pro 3.2011

manfrotto
Zeer stabiel Uitgebreid verstelbare poten Helemaal naar wens samen te stellen
Zwaar
8.50
De Manfrotto 190XB is samen met de 804RC2 is niet de meest lichte en compacte combinatie van statief en balhoofd, het is wel een zeer degelijke en betaalbare set. De stabiliteit is uitstekend en de kop is eenvoudig in alle mogelijke richtingen te verstellen.
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse