Review: Lume Cube

Review: Lume Cube

Jasper van Bladel 3218 0
Als foto- of videograaf ben je in grote mate afhankelijk van het omgevingslicht. Want zoals elke fotograaf en videomaker weet, is licht zo ongeveer het belangrijkste onderdeel bij het maken van een goede foto of video. Als goed of voldoende licht ontbreekt kun je al snel een stuk minder mooie en creatieve beelden maken. De Lume Cube biedt in die gevallen uitkomst. Hoe bevalt deze bijzondere LED-lichtbron?

Uit dit kleine, maar ontzettend stevige, blokje komt een regelbare hoeveelheid licht die je kunt gebruiken voor opnames met uiteenlopende apparatuur. De Lume Cube kun je gebruiken op zowel je smartphone, (d)slr of actioncam en is te gebruiken als continue-verlichting of als flitser.

Nu zijn er natuurlijk meer oplossingen als je tegen een lichttekort aanloopt. Toch is het gebruik van led-panelen, flitsers met diffusers of externe lampen vaak een beetje een gedoe. Dat gedoe blijft achterwege met de compacte Lume Cube, want je bevestigt hem heel eenvoudig én gemakkelijk op je camera of smartphone. Bij de (d)slr gaat dit bijvoorbeeld via de hot shoe van de flitser.

Genoeg

Komt daar dan wel genoeg licht vanaf, horen we je denken. Het antwoord is ja. Soms zelfs teveel. Het is opvallend hoeveel licht er uit zo’n klein blokje kan komen. Via de knoppen op het apparaat kun je de lichtsterkte aanpassen, van 0 tot 1500 lumen. Dat is een eigenschap die onontbeerlijk is als je voldoende controle over de (licht)omstandigheden wilt houden. Tijdens onze test in een automuseum was de Lume Cube erg handig om extra licht toe te voegen bij het maken van close-ups. Zeker als je met een diafragma van f/9 of f/12 werkt is extra licht zeer welkom. De Lume Cube bewees zijn kracht dan ook in deze foto's. Zonder deze extra verlichting had het een stuk meer moeite gekost om dit soort beelden te maken. Dan was een statief of een groter diafragma (f/2) noodzakelijk geweest. 

De kleine lichtbron heeft een bescheiden uiterlijk, maar voelt ontzettend degelijk aan. Als je hem vasthebt lijkt hij voor de eeuwigheid gebouwd.

Magneet

De Lume Cube geeft je als fotograaf en filmer ontzettend veel mogelijkheden. Zet hem op je camera als je gaat fotograferen in donkere omstandigheden en je hebt altijd genoeg licht bij je voor een mooi portret. Ook kun je de Lume Cube via een ander balhoofd met magneet op elk metalen oppervlak hangen, heel handig als je het licht niet direct vanaf de camera wilt laten komen. Ook als je de Lume Cube op je camera of smartphone bevestigt kun je het licht sturen via het balhoofd. Draaien of kantelen van de lichtbron is ontzettend makkelijk en geeft je dan de mogelijkheid om het licht anders of indirect op je onderwerp te laten vallen. Zeker als je gaat filmen of fotograferen met je smartphone is extra licht soms meer dan welkom. De Lume Cube is dan echt een uitkomst.

Actie

Waar de Lume Cube helemaal uitstekend geschikt voor is, is voor gebruik op een actioncam. Door de bescheiden maat van de kubus is het mogelijk om je actievideo’s ermee te verlichten. Voor de Lume Cube zijn overigens ook accessoires beschikbaar die speciaal bedoeld zijn voor die combinatie van Lume Cube en actioncam. Zo is er de GoPro Bar, waarop je een GoPro én twee Lume Cubes kunt monteren. Ook kun je de Lume Cube probleemloos via een mount bar aan een drone bevestigen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos!

Naast de bediening via de knoppen aan de bovenzijde van de Lume Cube is het ook mogelijk om de kubus te bedienen via een app voor iPhone en Android. Via de app kun je de lichtsterkte instellen, de Lume Cube gebruiken als flitser en tot vijf verschillende Lume Cubes tegelijk bedienen. Op vol vermogen kan de LED lamp overigens 20 minuten lang branden, op 90% van het vermogen een half uur en op 50% ruim 2 uur.

Door de compacte afmetingen is het heel eenvoudig om de Lume Cube altijd mee te nemen én te gebruiken als de omstandigheden daarom vragen.

Prijs

De Lume Cube, geimporteerd door DeGreef & Partner, is dus zeer degelijk, gemakkelijk te monteren en te gebruiken én werkt precies zoals je wilt dat hij werkt. Een extra voordeel is de bediening via de app. De Lume Cube is een accessoire dat je als foto- en videograaf een hoop plezier en gemak kan brengen. Hij kost € 119. Dat is niet goedkoop, maar gezien de constructie én de kwaliteiten lijkt het ons niet teveel geld.

Meer info: Degreef & Partner

Om de Lume Cube te testen hebben we foto's gemaakt bij Autoworld Brussel.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper