Bescherm je bestanden op 'World Back-up Day'

Review LaCie Rugged Mini

Peter Guldenpfennig 2368 0
Het zal je maar overkomen. Er gaat iets fout en al je bestanden zijn weg. Om te voorkomen dat jarenlang hard werken in het niets verdwijnt is het verstandig om regelmatig een back-up te maken. Om je hieraan te herinneren is het vandaag 'World Back-up Day'. Ter ere van deze dag kijken we terug naar onze review van de LaCie Rugged Mini, een ideale externe schijf voor extreme omstandigheden. (Review uit DIGIFOTO Pro 1. 2016)

Eerder bracht LaCie al diverse Rugged-edities op de markt. Deze zijn iets groter dan de Mini en tevens niet schokbestendig. Wel levert de Mini in op het aantal poorten; er is een concessie gedaan om de opslag te verkleinen. Met een schokbestendige behuizing voorzien van een rubberen beschermrand, doet de LaCie Rugged Mini denken aan een reddingsboot van Greenpeace. Een echte looker is het hiermee niet, maar dat is ook zeker niet waar je de opslag voor aanschaft. De Rugged Mini is bedoeld om altijd en overal je werk op te kunnen slaan, waar je je ook bevindt.

Behuizing

De rubberen rand rondom de schijf beschermt bij vallen tot 1,2 meter hoogte. Ook intern bevinden zich rubberen schokdempers die klappen opvangen voor de schijf. Om de schijf heen is een beschermende aluminium casing geplaatst. Hiermee is de Rugged Mini drukbestendig (tot aan één ton!) en spatwaterdicht. Dus wat voor fotograaf je ook bent, de Rugged Mini kun je met een gerust hart meenemen op pad. Je bent er dan zeker van dat je je foto's waar dan ook kunt opslaan.

Specificaties

De externe opslag is voorzien van een usb 3.0-poort, compatible met usb 2.0. De dataoverdracht bedraagt tot 5Gb/s wanneer je usb 3.0 gebruikt. Gebruik je usb 2.0, dan haal je een maximum van 480Mb/s. De Rugged Mini is beschikbaar in verschillende uitvoeringen, van 500GB tot 4TB.LaCie Rugged World Back up Day

Software

De meeste fotografen zullen de LaCie Rugged Mini gebruiken als backup voor hun fotografiewerk. Daarom is het wel jammer dat de Rugged Mini alleen voorzien is van een usb 3.0-poort en geen andere aansluitingen als een FireWire- of Thunderbolt-poort heeft, zoals de grotere varianten van de LaCie Rugged-edities. Gelukkig is de opslag voorzien van de nodige software. Meteen nadat je de schijf aansluit en deze hebt geformatteerd, heb je de keuze om software te installeren, waarbij de eigen software van LaCie het handigst is.

Allereerst de LaCie Desktop Manager. Hiermee controleer je jouw opslag. Heb je meerdere LaCie-schijven? Dan worden ook deze apparaten in het overzicht getoond. Je kunt de status van je schijf controleren of ervoor kiezen deze opnieuw te formatteren. In de manager vind je ook een Ecomodus waarmee je de schijf na een bepaalde tijd uit laat schakelen. Dit is voornamelijk handig wanneer je op pad bent en je bijvoorbeeld een notebook gebruikt voor het bewerken van foto's onderweg en je stroom wilt besparen.

Nog handiger is Genie Timeline, een backup-oplossing waarmee je in een handomdraai backups maakt van je werk. Je kunt zelf via een verkenner de mappen kiezen waarvan je een backup wilt maken, maar ook heeft de software een wizard die je werk uit handen neemt. Via intelligente selectie kies je het soort bestanden dat opgenomen moet worden in de backup. Heb je je foto's dus op logische wijze geordend op je bronschijf, dan maak je met een enkele druk op de knop een backup van je werk. Je hebt dus geen omkijken meer naar je backups, terwijl je er wel zeker van bent dat je werk veilig is. Ook kun je je schijf optioneel beveiligen met een wachtwoord.

Conclusie

Ondanks dat de LaCie Rugged nu niet bepaald een mooie schijf is om naar te kijken, is deze wel ontzettend handig. Bovendien weet je dat je werk veilig is, onder welke omstandigheden je ook fotografeert. Lig je in de markt voor opslag waarmee je daadwerkelijk op pad kunt, dan is de Rugged Mini erg interessant om te overwegen voor aanschaf.

Goud Voor LaCie

 

SPECIFICATIES

Interface: usb 3.0 (usb 2.0 compatibel)
Dataoverdracht: 5Gb/s (usb 3.0); 480Mb/s (usb 2.0)
Afmetingen: 86 x 135 x 19mm
Gewicht: 240g
Prijs: vanaf €99,90 inclusief btw

Voor meer informatie kun je kijken op de website van LaCie.
 

 

afbeelding van Peter Guldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanPeter