Review: Geomet'r GNC-35 - gemakkelijk geotaggen

Julian 1833 0
Geotagging - het markeren van je foto

Geotagging
Het taggen van je foto’s met gps-coördinaten is niets nieuws. Met de Geomet’r GNC-35 wordt het wel een stuk makkelijker. Met andere oplossingen draag je meestal een losse gps-logger bij je, die bijvoorbeeld om de 50 meter of om de 10 seconden een ‘log’ maakt. Achteraf laad je deze gegevens op de computer in en koppel je deze aan je foto’s. Je moet dan wel zorgen dat de tijd van de gps-logger en je camera overeen komen.

Geomet'r GNC-35
Met de Geomet’r heb je hier geen omkijken meer naar. De GNC-35 schrijft direct de gps-coördinaten in de exif-informatie van je foto’s (zowel JPG als RAW), met verschillende tijdinstellingen heb je dus niets te maken. De Geomet’r GNC-35 werkt alleen met een beperkt aantal Nikon camera’s: de D200, D300, D700, D2X, D2Xs, D2Hs, D3 en de Fujifilm S5 Pro. Oorzaak hiervan is de aansluiting en de camerasoftware. De genoemde camera’s bezitten softwarematige ondersteuning voor het toevoegen van gps-coördinaten direct ín de camera, en een 10-pins i/o-poort waar de ontvanger op aangesloten wordt.

De Geomet’r kan op de flitsschoen gezet worden, maar maakt geen contact via deze weg. Al het verkeer loopt via de i/o-poort en ook de stroomvoorziening wordt hieruit gehaald. Het is dus ook mogelijk om de ontvanger van de hotshoe los te koppelen en gewoon een flitser te gebruiken.

De GNC-35 wordt geleverd met een aantal stukjes 3M ‘klittenbandplakband’, de bevestiging voor op de flitsschoen mag je zelf in elkaar knutselen. Een oplossing die werkt, maar niet altijd even stevig vast zit.


Klittenband bevestiging