Review EIZO ColorEdge CS2420: Ideaal voor fotografen

Review EIZO ColorEdge CS2420: Ideaal voor fotografen

Jasper van Bladel 7792 0
Een goed beeldscherm is voor een fotograaf onontbeerlijk. De kleuren, tonen, scherpte en het contrast moeten gewoon kloppen. We testen de nieuwe EIZO ColorEdge CS2420, een beeldscherm dat aan al deze eisen voldoet en een prima indruk achterlaat.

Monitoren van EIZO staan al jaren garant voor topkwaliteit, talloze fotografen en beeldprofessionals vertrouwen op het merk. Dat is natuurlijk niet voor niets. Kan deze nieuwe monitor, de CS2420, trots staande blijven binnen de line-up van het merk?

De CS2420 is een relatief betaalbare monitor, geschikt als instapmodel in de wereld van professionele grafische beeldschermen. De monitor heeft, de naam zegt het al, een diameter van 24-inch. Een mooi formaat: niet te groot en zeker niet te klein.  Het scherm, een 'wide gamut' ips-lcd-scherm, levert zoals de specificaties doen vermoeden erg goede kleuren af. De kleurruimte is groot en de verschillende tonen komen sprekend naar voren op het scherm. De monitor kan maar liefst 99 procent van de AdobeRGB-kleurruimte weergeven.

Afgesteld

Een Eizo-beeldscherm wordt in de fabriek helemaal afgesteld. De gammacurve wordt gekalibreerd om een zo goed mogelijk beeld te leveren. Via verlichte sensortoetsen kun je, mocht je dat willen, het beeldscherm zelf instellen. Kleurtemperatuur, helderheid en kleurruimte zijn zo heel gemakkelijk aan te passen. Switchen tussen AdobeRGB, sRGB of de voorinstellingen van EIZO gaat via een overzichtelijk menu.

De EIZO ColorEdge CS2420 maakt gebruik van een 16-bit Look-Up Table (LUT), waarmee vaak herhaalde berekeningen worden opgeslagen. Zo hoeft het beeldscherm niet alle berekeningen steeds opnieuw te doen, waardoor de prestaties worden verhoogd. Weergavefouten, zoals een niet vloeiend grijsverloop, kunnen zo vermeden worden.

Degelijk

Het beeldscherm maakt een zeer degelijke indruk. De materialen zijn goed en stralen kwaliteit uit. Installeren, het aanklikken van de voet en het aansluiten op je computer en het stroomnet, gaat gemakkelijk en snel. Als je eenmaal met het scherm werkt, zijn de uitgebreide verstelmogelijkheden een groot pluspunt. Of je het scherm nu graag kantelt, draait of in hoogte verstelt, het is allemaal zonder problemen mogelijk.

Conclusie

Met de ColorEdge CS2420 levert EIZO een indrukwekkend beeldscherm af. De kleurruimte en –weergave zijn erg goed. Beelden worden weergegeven hoe je ze als maker bedoeld hebt. Kortom, de monitor overtuigt in dagelijks gebruik. Tel daarbij op dat EIZO deze monitor aanbiedt voor een relatief betaalbaar bedrag. Resumerend is de ColorEdge CS2420 zeker aan te bevelen.

Meer informatie over de monitoren van EIZO is te vinden op de website van de fabrikant en op de speciale ColorEgde-minisite.


Specificaties

Adviesprijs: € 699,-
Diagonaal: 23,8-inch
Resolutie: 1920 x 1200 pixels
Paneel: wide-gamut
Backlight: led
Kijkhoek: 178 graden
Helderheid: 350 cd/m2
Contrastratio: 1000:1
Aansluitingen: dvi-d 24 pin, displayport, hdmi
Garantie: 5 jaar
Info: www.eizo.nl

Winnen

Wil je deze monitor graag winnen? Dat kan! Doe dan mee met de fotowedstrijd 'Kleur'. Inzenden kan tot 13 mei.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jaspervan Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen vanJasper