Review: DxO Optics Pro 5

Redactie 2120 0
DxO Optics Pro is een raw-converter met een specialisatie. Het pakket legt zich toe op de correctie van optische fouten zoals vertekening en chromatische aberratie en het minimaliseren van ruis op hoge iso-waardes.

Het programma heeft vier hoofdonderdelen, aangeven met tabbladen. De ‘Prepare’ tab is het belangrijkste. Onder de ‘Select’ tab maak je een selectie van de foto’s die je wilt gebruiken, deze voeg je toe aan een ‘Project’, dat je ook kunt opslaan. Vervolgens kan je de geselecteerde afbeeldingen bewerken onder de Prepare tab, of gelijk in een batch omzetten (‘Process’ tab) naar JPEG, TIFF of DNG.


Onder Prepare kun je de 'voor' en 'na' bekijken. Ook inzoomen gaat simultaan.

De Select tab werkt helaas niet erg handig om je foto’s uit te zoeken. Je kunt namelijk alleen door thumbnails browsen en een grotere weergave is pas onder Prepare beschikbaar. Wel heb je de mogelijkheid om via de Import plugin een collectie van bijvoorbeeld Aperture, Lightroom of iView te importeren. Als je eerst een ander programma gebruikt om je foto’s te selecteren, moet je wel oppassen dat de exif van de foto’s niet wordt aangepast. Anders kan DxO Optics Pro haar beeldcorrecties namelijk niet meer optimaal toepassen.

Onder de Prepare tab schuilt de ware kracht van DxO Optics Pro. Hier worden alle beeldcorrecties toegepast. Voor het toepassen van de beeldcorrecties maakt DxO Optics Pro gebruik van modules voor specifieke camera-/ lenscombinaties die uitgebreid getest zijn. Daarom is het belangrijk dat de exif-gegevens onaangetast in het bestand aanwezig zijn. De meeste Canon en Nikon camera’s en lenzen worden ondersteund, maar dat geldt niet voor alle merken. Het is dus zaak goed te checken of er voor jouw apparatuur modules aanwezig zijn alvorens het programma aan te schaffen.

8.50
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie