Review: Apple iPad voor fotografen

Julian 1975 0
De iPad is een van de meest gewilde gadgets van het moment. Maar wat kun je ermee als fotograaf? We nemen de proef op de som en kijken naar de mogelijkheden van het apparaat en de beschikbare applicaties.

Het opstartscherm toont meteen een van de meest voor de hand liggende ‘fotografische’ functies die de iPad heeft: de tablet is met een druk op de knop in te zetten als digitale fotolijst. Daarbij kun je optioneel automatisch in laten zoomen op gezichten. Leuk voor de consument, maar als serieuze fotograaf laat je waarschijnlijk de iPad liever niet rommelen met je compositie.

Portfolio tonen

Uiteraard is de iPad meer dan een veredeld fotolijstje. Voor creatieve professional lijkt de iPad een ideaal presentatiemiddel. Het 9.7-inch beeldscherm van de tablet is een grote troef. Niet de grootte is bijzonder, wel de gebruikte techniek. Het gaat om een s-ips-paneel met led-verlichting. Het resultaat is een zeer goede kleurweergave, grote inkijkhoek en hoog contrast.

De 4:3-beeldverhouding is wellicht niet helemaal ideaal voor fotografen, gezien de meeste dslr’s in 3:2 schieten. Het scherm telt 1024x768 beeldpunten, niet uitzonderlijk veel (in vergelijking met bijvoorbeeld de nieuwste smartphones, die over 800x480 beeldpunten op een schermpje van 4-inch beschikken), maar ruim voldoende voor goed scherp beeld.

Foto’s tonen kan via de ingebouwde fotoalbums. Hiermee blader je snel en soepel door je beelden heen en kun je snel inzoomen. Ook grote bestanden worden probleemloos en snel verwerkt. De software is erg gebruiksvriendelijk en komt ook wat ‘consumentachtig’ over. Wellicht wil je als professioneel fotograaf je foto’s wat chiquer presenteren. Dat kan bijvoorbeeld met de ingebouwde diavoorstelling-functie, waarbij je desgewenst ook muziek kunt toevoegen.

Opslag

Of de iPad geschikt is als externe opslag is afhankelijk van je gebruik. Standaard is de tablet niet voorzien van usb-aansluiting of kaartlezer. Optioneel zijn deze verkrijgbaar als accessoire. Met deze toevoegingen is het mogelijk om je foto’s vanaf je camera naar de iPad over te zetten. Handig als back-up of om ze groot te bekijken.

De goedkoopste iPad beschikt over 16GB opslag. Schiet je in raw dan is ook de duurste iPad met 64GB opslag waarschijnlijk snel vol. Voor de gevorderde amateur en professional ligt gebruik als ‘opslagtank’ dan ook niet voor de hand. Wie in jpeg schiet kan echter wel even voorruit. Als hobbyist kun je zo heel wat vakantiekiekjes wegschrijven en direct groot bekijken.