Retrofocus: Polaroid X530 met Foveon-sensor

jesse kraal 4829 0
Foveon, fabrikant van de bijzondere X3-sensoren, is tegenwoordig eigendom van Sigma, maar heeft ook aan Polaroid een sensor geleverd. De Polaroid X530 compactcamera werd uitgerust met een kleine 1/1,8-inch sensor met 4,5 megapixels.

In 2002 debuteert de bijzondere Foveon X3-sensor in de Sigma SD9-dslr. Deze speciale sensor heeft drie lagen, elk gevoelig voor een andere kleur licht. De foto's zelf hadden een resolutie van 3,4 megapixels, iets beter dan de Canon Eos D30 van een jaar eerder. De totale resolutie van de sensor (de lagen bij elkaar opgeteld) bedroeg echter 10,1 megapixels, meer dan de gelijktijdig geintroduceerde Canon D60.

Het verhaal gaat verder via de SD10 met dezelfde sensor, de 14,1-megapixel Sigma SD14 en de 45-megapixel SD1. De laatste twee sensoren vinden zelfs hun weg naar Sigma's compacte DP-camera's. Desalnietemin blijft de techniek relatief duur en is het aps-c-formaat niet ideaal voor compactcamera's met een zoomobjectief.

Polaroid X530
Good ol' days, toen er nog geadverteerd kon worden met 4,5 megapixels. Klanten die dachten foto's met die resolutie over te houden kwamen echter van een koude kermis thuis.

Kleine sensor

Niet veel mensen weten dat Foveon jaren geleden een 1/1,8-inch kleine sensor ontwikkelde voor gebruik in compactcamera's. In 2004 kwam de Polaroid X530 op de markt, de eerste en gelijk ook laatste camera met deze sensor. De resolutie van 4,5 megapixels mocht toen wellicht nog als normaal worden gezien, de foto's van 1,5 megapixel die de sensor produceerden waren ook voor toen geldende begrippen al erg klein. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de sensor uiteindelijk nooit zijn weg heeft gevonden naar andere camera's. Overigens kun je op de website van Foveon nog steeds de technische specificaties van deze sensor terugvinden.

Geen echte Polaroid

Nog even terugkomend op de Polaroid X530, eigenlijk was het toestel helemaal geen Polaroid. Het Amerikaanse bedrijf ging begin deze eeuw failliet en verkocht de rechten om fototoestellen met Polaroid-logo te maken aan het in Hong Kong gevestigde World Wide Licenses Ltd. Deze fabriek maakte voor meer fabrikanten compactcamera's, waardoor het kon gebeuren dat de X530 werd uitgerust met een Ricoh-zoomobjectief.

Polaroid X530
Een lcd-scherm met een diameter van maar liefst 2-inch. Tijden veranderen.

Testfoto's

Vind je al die megapixels maar onzin of ga je de serie 'Jpegs' van Thomas Ruff nog eens dunnetjes over doen en overweeg je de aanschaf van een X530? We hebben online een aantal voorbeeldfoto's gevonden, geschoten met de Polaroid/Foveon/Ricoh-combi. Je kunt ze zelfs in de volledige resolutie van 1408x1056 pixels bekijken!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse